Óriási veszélyt jelenthet a magyar borászatra az Európai Unió most kidolgozás alatt álló borreformjavaslata – állítja négy borászati szakember, akik véleményüket nyílt levélben is megfogalmazták, és eljuttatták a köztársasági elnöknek, a kormányfőnek, az Országgyűlés elnökének, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek. A levelet Varga Péter, a Varga Pincészet ügyvezetője, Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnöke, Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője, valamint Májer János, az FVM Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója írta alá. A szakemberek elismerik, hogy az uniós borágazat szabályozása és támogatási rendszere megérett a reformra, azt azonban – véleményük szerint – átgondoltan, igazságosan kell kidolgozni és végrehajtani. Úgy, hogy a magyar érdekek ne csorbuljanak, egyúttal pedig az európai bor versenyképessége növekedjen.
– A tervezett uniós változásokkal az a legalapvetőbb baj, hogy azok nem nevezhetők reformnak – nyilatkozta lapunknak Varga Péter. – Olyan módosításokra kerülne sor, amelyek a versenyképesség ellen hatnak, miközben az uniós termékek egyre nagyobb teret veszítenek a tengerentúli borokkal szemben. Az unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, Mariann Fischer Boel vezetésével kialakított brüsszeli munkaanyag legnagyobb problémája, hogy keverednek benne a piacvédő és a versenyképességet növelő javaslatok. Ráadásul olyan módon – s ennek látszólag az előterjesztők sincsenek tudatában –, hogy egymást gyengíthetik majd a tervezett uniós intézkedések.
Varga Péter többek között kiemelte: hátrányos volna számunkra, ha korlátozás alá esne az az eljárás, amikor a borok alkoholtartalmát mustsűrítménnyel javítják, a répacukor alkalmazását pedig megtiltanák. Vannak ugyanis olyan fajtáink, amelyek minden évben igénylik az alkoholtartalom javítását, négy-ötévente pedig előfordulnak olyan évjáratok, amikor a teljes termelt mennyiség 70-80 százalékánál szükség van ezekre az eljárásokra. Ez a javaslat tehát veszélybe sodorná a jelenlegi szőlőültetvényeinknek a felét, köztük olyan fajtákat, mint a tokaji furmint, a hárslevelű, a soproni kékfrankos, az olaszrizling, a portugieser vagy a teljes muskotálycsalád.

Sikertelen és buta emberekből csinál politikusokat Magyar Péter