időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

A források tíz százaléka pályázható

Jámbor Gyula
2006.10.24. 23:00

Ma tárgyalja a kormány az Európai Uniónak megküldendő Új Magyarország fejlesztési terv – korábbi nevén 2. Nemzeti fejlesztési terv – stratégiáját a 2007–2013. évek európai uniós fejlesztési források felhasználásáról, melynek során 6943 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésre hazánkban.
A Bajnai Gordon kormánymegbízott által társadalmi vitára bocsátott, majd végső döntésre előkészített anyag saját meghatározása szerinti fő célja a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés feltételeinek megteremtése. A legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa szerint valójában a pénzek mielőbbi odaígérése folyik a multinacionális cégek számára. Nógrádi Zoltán elmondta: a társadalmi vita látszattevékenység volt, hiszen a kormánymegbízott maga jelentette ki, hogy csak a források mintegy tíz százaléka lesz szabadon megpályázható, a többit kiemelt nagy projektek keretében költik el. E környezetvédelmi és közlekedési projektekkel a szakpolitikus szerint az a probléma, hogy a versenyképesség fejlesztése során szükséges, de nem elégséges feltételt teljesítenek. Autópálya nélkül nem jut el a tőke egy-egy távoli területre, de önmagában a közlekedési infrastruktúra nem teremt ipart. Kell még hozzá a helyi vállalkozói kultúra, képzett munkaerő, szolgáltatás. A Fidesz ezért szorgalmazta, hogy a család-, a vidék- és a kkv-fejlesztés egyszerre kapjon hangsúlyt az NFT 2-ben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.