időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Ajánlat Phenjanból

Hírösszefoglaló
2006.10.08. 23:00

Felborzolta a nemzetközi közösség kedélyét az az észak-koreai bejelentés, miszerint az amerikai nukleáris fenyegetés miatt kísérletet hajtanak végre az ország atomfegyverével. Ahogy korábban, Phenjan ezúttal is ellenfelei megzavarására törekszik: tegnap ismét tárgyalási hajlandóságukról küldtek jelzéseket.

Észak-Korea közölte Kínával, hogy elállna a nukleáris kísérletektől, ha az Egyesült Államok hajlandó lenne kétoldalú tárgyalásokra vele – jelentette be tegnap Szöulban egy volt dél-koreai parlamenti képviselő. Jang Szong Min, aki jelenleg egy politikai tanácsadó testület vezetője, egy azonosítatlan kínai diplomáciai illetékessel folytatott telefonbeszélgetés után elmondta, hogy Phenjan egyúttal cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint küszöbönáll atomfegyver-kísérlete, és azt mondta, hogy nem emelték fel az észak-koreai hadsereg riadókészültségét. A kínai illetékest észak-koreai hivatalos személyek tájékoztatták erről.
Közben a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt egyik vezetője egy televíziós vitában leszögezte: Tokiónak az eddiginél is keményebb szankciókkal kell sújtania Észak-Koreát, ha Phenjan végrehajtja a tervezett nukleáris kísérletet. Nakagava Soicsi elmondta: Japán máris bevezetett pénzügyi szankciókat, mert „legalább annyira fontos nyomást gyakorolni Észak-Koreára, mint tárgyalni vele”. Ha azonban sor kerül a kísérletre, akár le lehet állítani a két ország közötti kereskedelmet, és hivatalos ellenőrzésnek vetnék alá az összes észak-koreai teherszállító hajót, nyílt tengeren is. „Ezek elkerülhetetlen intézkedések lennének az észak-koreai provokáció miatt” – hangsúlyozta Nakagava. Szombaton Taro Aszo japán külügyminiszter üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az észak-koreai nukleáris kísérlettervvel szembeni állásfoglalását. A BT pénteken elfogadott, nem kötelező erejű nyilatkozata figyelmeztet: „Amennyiben Észak-Korea nem veszi figyelembe a nemzetek közösségének felszólításait, a Biztonsági Tanács az ENSZ-chartában lefektetett kötelezettségeinek megfelelően fog cselekedni.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.