időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Balesetet szimuláltak

Munkatársunktól
2006.10.20. 23:00

Diszkóbalesetet szimuláltak tegnap középiskolásoknak Hódmezővásárhelyen, remélve, hogy a látottak hatására óvatosabban vezetnek majd autót a fiatalok. A diákok azt nézhették végig, amint a balesetet okozó ittas sofőr sértetlenül száll ki a kocsiból, míg a vétlen jármű utasát a halottaskocsi viszi el a helyszínről.

Száz kilométeres sebességgel ütközött egymásnak két autó Szeged és Hódmezővásárhely között a Tisza-hídon – ennek következményeit mutatták be tegnap hódmezővásárhelyi középiskolásoknak a város sportpályáján. A balesetet okozó autó sofőrje a szimuláció szerint ittas volt, ő az egyetlen, aki sértetlenül szállt ki a kocsiból. Az anyósülésen lévő utasa nem volt bekötve, ő kirepült a szélvédőn, a hátul ülő lány csak kisebb fej- és kézsérüléseket szerzett. A vétlen kocsiban ketten ültek, mindketten súlyosan megsérültek, a szimuláció szerint az utason ráadásul a mentők már nem is tudtak segíteni, ő a helyszínen meghalt.
A diákok végighallgatták azt is, hogy a segélykérésre miként válaszolt a mentők központja, majd azt is, ahogyan a mentők kihívták először a rendőröket, majd a tűzoltókat is, illetve a mentés és helyszínelés közben zajlott párbeszédeket. Láthatták, amint a helyszínre érkeztek a vétlen kocsiban ülő testvérpár szülei, akik kénytelenek voltak végignézni egyik gyermekük halálát. Végül a szirénázó mentő-, tűzoltó- és rendőrautók egymás után elhagyták a helyszínt, s csak a halottaskocsi maradt. Eközben az elhunyt gyermek monológja szólt. Arról beszélt, hogy testvére betartotta a szülők utasítását: nem ivott vezetés előtt, mégis ők váltak áldozattá.
Joó Gábor, az eseményt szervező Rotaract Club munkatársa lapunknak elmondta: a szimulációban segédkező mentők, rendőrök és tűzoltók pontosan úgy viselkedtek a sportpályán, mint ahogyan egy valódi balesetnél. Azért szervezték meg ezt a szimulációt, mert a közelmúltban baráti társaságuk két tagja is így halt meg – jegyezte meg Joó Gábor. A dél-alföldi régióban ez már a harmadik akciójuk volt, két hete Kecskeméten, a múlt héten pedig Szegeden tartottak bemutatót. Mint mondta, mindhárom alkalommal ugyanazt tapasztalták: a nevetgélve, beszélgetve érkező diákcsoportok a szimulációt figyelve egyre komorabbá váltak, a végére pedig több lány is elsírta magát, és a csoportok döbbent csöndben távoztak a helyszínről. Szerinte ezzel elérik céljukat: a fiatalok elgondolkodnak a történteken.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.