időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Félnek a szemtanúk

Munkatársunktól
2006.10.04. 23:00

Tanúkat keres és támogatásokat is gyűjt a Nemzeti Jogvédő Alapítvány a Magyar Televízió ostroma és az azt követő napokban történt zavargások miatt letartóztatottak védelméhez, családjaik támogatására – hangzott el az alapítvány tegnapi, Kossuth téri sajtótájékoztatóján. Gyurta Tibor Roland, a jogvédő szervezet ügyvéd munkatársa lapunknak elmondta: a tüntetések során mintegy kétszáz főt – köztük számos ártatlan szemlélőt, passzív tüntetőt – vett őrizetbe a rendőrség. Az alapítvány pillanatnyilag 28 ilyen személy védelmét látja el, közülük 11 még mindig előzetes letartóztatásban van.
Gyurta felhívta rá a figyelmet: tapasztalataik szerint a védenceket mentő tanúk „nem kerülnek elő”, több olyan esetük is volt, hogy az ügyvédnek ugyan elmondták a tanúk, mit láttak, az esetleges retorzió miatti félelem következtében azonban nem hajlandók vállalni a nyilvánosságot. Ebben közrejátszhat a hatóságok az ügyekben tanúsított futószalagszerű, megtorló jellegű eljárása és a rendkívül szigorú elsőfokú ítéletek. Az alapítvány kéri, jelentkezzenek mindazok, akik törvénysértő rendőri intézkedések áldozatai vagy szemtanúi voltak, vagy bizonyítékuk van a karhatalom jogellenes fellépésére. További információk a www.kossuthter.com internetcímen találhatók.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.