időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Kötelező elkérni a vizitdíjat

Zivkovics Natália
2006.10.19. 23:00

Kötelező lesz elkérni a vizitdíjat a háziorvosnál, a szakrendelőben és a kórházban. Ha valahol úgy látnak el pácienst, hogy eltekintenek a díjfizetéstől, annak finanszírozási következményei is lehetnek – helyezte kilátásba az egészségügyi tárca.

Kötelező elkérni a vizitdíjat, a páciensnek pedig kötelező azt befizetni. Ez egy jogszabályi előírás – közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára. Elképzelhető, hogy finanszírozási kényszert is alkalmazunk, hogy ne lássanak el úgy beteget, hogy nem kérik el a 300 forintos (kedvezményezettek esetén a 100 forintos) önrészt. Az államtitkár reményei szerint azonban erre nemigen lesz szükség, hiszen az emberek túlnyomó többsége jogkövető.
Továbbra sem tudni, hogy mennyit kell majd fizetni, ha valaki nem a számára kijelölt intézmények valamelyikénél vagy szabadon választott orvosnál vesz igénybe szolgáltatást. A kijelölt betegúttól való eltérés többletszolgáltatás, tehát fizetni kell érte – fogalmazott Horváth Ágnes. Elképzelhető, hogy a szóban forgó részleges térítési díj mértéke a kezelés költségének egy meghatározott százaléka lenne, de állítólag erről még nincs döntés. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint három intézményt jelölnének ki mindenki lakóhelye közelében, ezek közül lehetne alapesetben ellátóhelyet választani. Arra a kérdésre, nem tartja-e ezt igazságtalannak, hiszen köztudott, hogy Magyarországon jelentősek az ellátás minőségi különbségei, úgy felelt: fejlesztések lesznek az ágazatban. Kérdés persze, hogy mit ér majd a kórházi munka minőségi mutatóinak kötelező közzététele – ezt már előírta a szaktárca –, hiszen a betegek nem szelektálhatnak szabadon az intézmények között.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.