időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Marad a lengyel hármas koalíció

Munkatársunktól
2006.10.17. 23:00

Miniszterelnök-helyettesként, illetve mezőgazdasági miniszterként visszatér a lengyel kormányba Andrzej Lepper, a baloldali radikális Samoobrona (Önvédelem) vezetője. Ezzel gyakorlatilag újra feláll a hárompárti konzervatív kormánykoalíció, s elkerülhető, hogy előre hozott választásokat tartsanak Lengyelországban olyankor, amikor zuhan a kormánypártok népszerűsége.

Nem kormányoz tovább kisebbségben a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) – jelentette ki még a koalíciós tárgyalások megkezdése előtt a párt főtitkára. Mint fogalmazott, a politikai erőknek most a helyhatósági választásokra kell összpontosítaniuk, s a voksolás előre hozása egyébként sem old meg semmit, hiszen kormányzó többséget egyik párt sem tud szerezni. A Jog és Igazságosság, valamint a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) továbbra is fej fej mellett halad, így megnyugtatóan kormányozni csak egymással koalícióra lépve tudnának. Egy esetleges új választásokon azonban aligha jutna be ismét a szejmbe az elmúlt öt hónapban a kormányban lévő jobboldali radikális Lengyel Családok Ligája és a parlamenti küszöb határára csúszott kilépésével a baloldali radikális Önvédelem is.
Ebben a helyzetben ült tárgyalóasztalhoz a három, idáig együtt kormányzó párt, hogy megújítsa a 2007-es költségvetéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt a múlt hónapban felbomlott koalíciót. Andrzej Lepper továbbra is több pénzt kérne a mezőgazdaságnak s az oktatásnak is, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök azonban határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy ne növekedjen a költségvetés hiánya. Az Önvédelem vezetője annyit még elért, hogy „Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök kérésére” kinevezik miniszterelnök-helyettessé, illetve az agrártárca vezetőjévé. Egyéb kéréseinek teljesítéséről azonban szó sem lehet. Sőt, tovább folyik a két szélsőséges párt ledarálása. A koalíció ismételt összeállására a PiS-nek is szüksége volt, hiszen most rossz passzban érte volna az előre hozott választás a pártot. Lepper visszavétele persze csak a kisebbik rossz, s e lépést gyorsabban el kell valahogy feledtetnie Jaroslaw Kaczynskinak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.