Röviden

2006. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Gazprom olajipari vállalat részesedéshez juthat a brit földgázt Hollandiába szállító vezetéki vállalkozásban, a BBL-ben, a holland Gasunie vállalat viszont kilenc százalékot kap az orosz földgázt szállító észak-európai gázvezeték-vállalkozásban, ahol a Gazprom a főrészvényes a két nagy német gázszolgáltató mellett. (MTI)

*****
Az OTP-csoport őrzi vezető pozícióját a lakáshitelezésben: június végén 43,9 százalékos részesedéssel rendelkezett a teljes lakáshitelpiacon, a forintalapú lakáshitelezésben 52, a devizaalapúban pedig 24 százalékkal – mondta tegnap Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes. (P. B.)

*****
Az előzetes tervek szerint sikeresen zajlott le az a tranzakció, amelynek során az MKB Bank többségi tulajdonosa lett a Romexterra Banknak, miután egy két hónapig tartó részvénygyűjtési folyamat után megvásárolta a bank 55,36 százalékos részvénycsomagját. A papírok ellenértékének kifizetése a jövő héten történik meg. (P. B.)

*****
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) napi egymillió hordó körüli mennyiséggel kevesebb nyersolajat akar a világpiacra vinni a több mint két év óta első ízben eldöntött termelés-visszafogása révén – közölték tegnap a szervezet illetékesei. Az olajárak a hír hatására másfél dollárral drágultak hordónként. (MTI–Eco)

*****
A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével változatlanul hagyta alapkamatát a piaci várakozásnak megfelelően. Utoljára augusztusban emelte irányadó kamatát, negyed százalékponttal 4,75 százalékra. A brit központi bank előző változtatása csökkentés volt, tavaly augusztusban 4,50 százalékra az addigi 4,75 százalékról. (MTI–Eco)

*****
Alig fejeződött be az ír nemzeti légitársaság, az Aer Lingus privatizálása, máris megveszi az ugyancsak ír Ryanair, a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság. Az Aer Lingus azon igen kevés hagyományos légitársaságok közé tartozik, amelyeknek sikerült elkerülniük a csődöt, sőt nyereségessé válni a 2001. szeptemberi New York-i terrormerényletek okozta légiforgalmi visszaesés óta. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.