időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Veszélyes utak Borsodban

Tolcsvai L. László
2006.10.20. 23:00

Ma temetik Tiszavasváriban a feldühödött cigányok áldozatául esett 44 éves tanárt. Sajnos nem egyedi jelenség az olaszliszkai ügy: a múlt vasárnapi tragédiához sokban hasonló esetekről sorra érkeznek jelzések Borsodból.

Olaszliszka tragédiája, a vadállati kegyetlenséggel, gyermekei szeme láttára agyonvert tanár története után tegnap újabb furcsa esetekről kaptunk információt, amikről a média mélyen hallgat. V. Ferenc székesfehérvári lakos közölte, gyakran járja Borsod megye útjait, s eddig két alkalommal fordult elő Edelény környékén, illetve a Csereháton, hogy a többségében romák lakta falvakban megijesztették. Szavai szerint gyerekeket ültettek az út közepére, s így kényszerítették gépkocsijával lassításra, megállásra. Az üzletember szerint csak az ő lélekjelenlétén múlott, hogy nem történt rablás, élete pedig nem került veszélybe.
Egy másik informátorunk szintén hasonló ügyekről számolt be. A névtelenséget kérő személy tud olyan esetről, amikor a romáknak sikerült megállítani egy-egy autóst, s elvenni értékeit. Ilyen rablás többször is előfordult Borsodban, feljelentés viszont nem született, hiszen sérülés nem történt, a romák pedig nem vallanak saját maguk ellen.
– Katasztrófa, ami a Magyarországon élő cigány lakosság körében történik – fogalmazott tegnap az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. T. Asztalos Ildikó szerint a politikusok felelőssége a feszültségek elmélyülésének megakadályozása. Elmondta, szándékosan nem beszél romaügyről, számára ugyanis ilyen nincs; társadalmi ügy van, ami megoldásra vár.
Közösen gyújtottak gyertyát tegnap este hat órakor az olaszliszkai lakosok a vasárnap halálra vert tiszavasvári férfi emlékére – mondta a település polgármestere az MTI-nek. A 44 éves általános iskolai tanárt ma temetik el a tiszavasvári sírkertben a református egyház szertartása szerint. Civilek egy csoportja azt kezdeményezte, hogy a brutalitást elítélő emberek ma 13 órakor, a gyászszertartás kezdetekor megállva tiltakozzanak egy percig.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.