Veszteség a tőzsdén

Csökkenőben volt a BUX, és vele párhuzamosan gyengült a forint is, a piacon a korrekciós hatások érvényesültek. Még nem látszódott, hogy a tőzsde kedvezően fogadta volna a gyógyszerkassza éves keretét, amit tegnap a pénzügyi tárca publikált. A BUX 22 435,54 ponton zárt, árfolyama 303,37 ponttal csökkent. A vezető részvények egytől egyig gyengültek, a legnagyobb veszteséget a Graphisoft könyvelhette el, de jelentős mértékű csökkenést produkált az OTP is.

2006. 10. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi elemzői várakozásokkal ellentétesen nem fölfelé mozdult el tegnap a BUX árfolyama, az indikátor már nyitáskor csökkenőben volt, és napközben tovább növelte veszteségét. Meglehetősen pesszimista hangulat uralkodott a pesti parketten, ezt részben az újabb ünneppel, másrészt a korrekcióval, illetve az amerikai parkettel együtt mozgással indokolták a befektetők.
Nem túl magas, 16,87 milliárd forintos forgalom mellett folyt tegnap az üzletmenet. Meglepetésre a 2,3 százalékkal beeső OTP-t elég nagy eladási nyomás sújtotta, a pénzintézet részvényeire 8,8 milliárd forintnyi üzlet született. Lefelé mozgott a Richter is, a nagyobbik gyógyszergyártó 730 forinttal lett olcsóbb. A Magyar Telekom 1,1 százalékkal lett olcsóbb.
A kis forgalmú részvények közül az Egisnek megadatott az emelkedés esélye, és ki is használta, a gyógyszergyártó 0,2 százalékkal drágult. Hasonlóan erősödött az FHB, a Synergon és a kárpótlási jegy kurzusa is.
A forint a bankközi devizapiacon a BÉT zárása előtt gyengülőben volt, majd a tőzsdei kereskedés végére a magyar fizetőeszközben megállapodott a 261,83-as szint közelében. Reggel a 260,40-es szintről indult a forint az euróval szemben, napközben 263-on is jegyezték. A kereskedők elmondták, hogy a 2007-es költségvetés benyújtásának hatására a befektetők körében megnyugvás alakult ki. A számok többsége ismeretes, így újdonság már nem lehet. Az euró végül 261,80 forint közelében stabilizálódott, ez azt jelentette, hogy a pénteki áránál közel 0,80 forinttal került többe. A dollárt délután 206,30 forinton jegyezték, míg pénteken még 205,70–205,90 forinton kereskedtek vele.
Nem csak a magyar piacon gyengültek az árfolyamok, a moszkvai RTS 2,3 százalékkal zuhant vissza az olaj árának csökkenése miatt. A kőolaj árfolyama az amerikai határidős piacokon egy dollárral mérséklődött, így átesett a 60 dolláros hordónkénti küszöbön. Elemzők szerint a kőolaj világpiaci kurzusa tovább eshet azok után, hogy a 60 dolláros szintet átlépte. Több szakértő rámutatott, hogy a fekete arany árfolyamának beesése milyen negatív következményekkel jár az olajkitermelő cégekre.

Alig bővülő kiadások. Mérsékelten, alig 0,1 százalékkal bővült az amerikai háztartások szeptemberi kiadása. Ez volt a leglassúbb bővülési ütem az utóbbi tíz hónapban. A szakértői várakozásokban 0,3 százalékos kiadásnövekedés szerepelt. A kereskedelmi minisztérium közlése szerint a háztartások növelték a tartós fogyasztási cikkek vásárlását, ugyanakkor visszafogták az élelmiszerekre, ruházatra fordított összegeket. Augusztusban a háztartási kiadások 0,2 százalékkal bővültek. A szeptemberi költekezésnél rosszabb eredményt legutóbb a tavaly augusztusi adat mutatott, amikor a kiadások 0,1 százalékkal mérséklődtek. A családi bevételek, amik a jövőbeli kiadások méretére utalhatnak, egyidejűleg erőteljesen, 0,5 százalékkal növekedtek szeptemberben az augusztusi 0,4 százalékos növekedés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.