Az OTP volt a nyertes

Kedden lefelé, tegnap pedig felfelé mozgott a pesti tőzsde indexe. A BUX-ot ezúttal is az amerikai események befolyásolták, így az index újból 23 ezer pont fölé ugorhatott. Szakértők jelezték, hogy a dráguló hazai vezető részvényekre kedvező hatással volt a tengerentúli GDP kedvező értéke. A nap nyertese az OTP lett 2,2 százalékos erősödéssel. Javuló irányzatot mutatott a forint is a bankközi devizapiacon: a magyar fizetőeszköz 257,20-as szint közelébe erősödött az uniós devizával szemben.

2006. 11. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödő forint és javuló BUX-index – ezekkel a szavakkal lehetett jellemezni a tegnapi pénz- és tőkepiaci eseményeket. A forint a szokásos módon igen szűk sávban mozgott az euróval szemben, de a nap végére sikerült megtartania előnyét, így délután 257,20 közelében állt. Kedden egy euróért még 258 forintot adtak, de a hét közepén már csak 256,90–258,30 forint között ingázott az uniós deviza a pénzpiacon. A feltörekvő piacok valutái közül is több erősödött, köztük a lengyel zloty, a szlovák korona – emelték ki devizapiaci kereskedők. A piacokat huzamos ideje a dollár mozgatja, amely az euróövezeti és az amerikai kamatszint eltérő pályája miatt gyengül.
Az elemzők értékelése szerint az amerikai GDP-adatok hatása ezúttal igen kedvező irányba mozgatta a tőkepiacokat, ezen belül a pestit is. Nem túl magas, 18,8 milliárd forintos forgalmat produkált a BÉT tegnap, ugyanakkor a részvényárak jelentős – néhol a keddi csökkenést meghaladó – mértékű növekedést értek el. A nap nyertese az OTP lett 2,2 százalékos drágulással. A pénzintézet papírjaira 10,7 milliárd forintnyi üzlet született. Növelte árfolyamát még a Mol és a Magyar Telekom is, az olajipari cég részvényei 1,5 százalékkal, a távközlésiek 1,4 százalékkal drágultak. A kőolaj árának lassú, de biztos emelkedése kedvezően hat a Molra. A Magyar Telekom esetében a várható osztalékfizetés sokat lendíthet a cég árfolyamán. Mérsékeltebb javulást jelzett viszont a Richter. Az Egisnek ezzel szemben sikerült tovább emelkednie, a papír árfolyama tegnap már elérte a 26800 forintos határt. A Rába és a Synergon is drágult, de az árfolyamokban bekövetkezett változás nem érte el az egyszázalékos szintet.
A Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Démász) részvényeinek törlési eljárását technikai okokból tegnap felfüggesztette a BÉT, emiatt egy napot csúszik a részvények kivezetése. Így utolsó kereskedési napjuk ma lesz, a törlés napja pedig december elseje lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.