Az a hír terjedt el, hogy Magyarországra Kínából hoztak be nagy mennyiségű fokhagymát, s az áru génmanipulált, amelyet a forgalmazók magyar termékként igyekeznek értékesíteni.
A Hagyma Terméktanácsnál semmit sem tudtak mondani az üggyel kapcsolatban. Arra hivatkoztak, nekik nincsenek ilyen információik, jóllehet korábban ha bármilyen rendellenesség volt a hagymapiacon, jelezték nekik a termelők, vagy a fogyasztók. A makói Mágori Józsefné, aki fokhagymatermesztéssel és -kereskedelemmel is foglalkozik, azonban elmondta, a magyar termelők nem igazán örültek annak, amikor az Európai Unió évente 13 200 tonna fokhagyma behozatalát engedélyezte a kínaiaknak a 25 tagországba. Ebből ugyanis negyedévente 50-60 tonna érkezhet hazánkba. A fogyasztóknak fenntartásaik lehetnek az importból származó zöldségfélékkel, valamint fűszernövényekkel kapcsolatban, mert nem egyről kiderült már, hogy ártalmas az egészségre.
Mágori Józsefné állítja, a Kínából érkezett fokhagyma nem génmanipulált, mert az már kiderült volna az ellenőrzések során. Szerinte riadalmat az kelthetett, hogy az eddig hazánkba importált árut érésgyorsító szerrel permetezték be. Ettől lett gyönyörű fehér a színe és ez tette tetszetősebbé a portékát. A szernek azonban egészségkárosító hatása van, éppen ezért érthetetlen, hogy a hatóságaink miért nem teszik meg a szükséges intézkedéseket, miként azt annak idején a fűszerpaprikánál tapasztalhattuk.

Botrány Budapest utcáin – Törvénysértő Pride-felvonulás jön szombaton