Erősödött az Egis

Erőteljes korrekció jelentkezett tegnap a pesti börzén. A BUX árfolyama már nyitáskor veszteséget mutatott, s a nap végére sem tudta ledolgozni hátrányát. Az index 22 829,90 ponton zárt, ami 1,44 százalékos csökkenésnek felelt meg. Eséssel zártak a vezető részvények, s a kis forgalmúak közül is csak az Egis és az Állami Nyomda ára tudott javulni. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben a 258-as határ közelébe gyengült.

2006. 11. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként nemzetközi hatások okozták a tegnapi pesti tőzsdei hanyatlást – nyilatkozták az elemzők a BÉT zárását követve. A BUX már nyitáskor 23 ezer pont alatt állt, s a nap többi részében sem sikerült kiemelkednie a veszteséges zónából. A 21 milliárd forintos forgalom mellett beeső index 22701 pontig hanyatlott, záráskor 22829,90 ponton állt, ami 332,75 pontos csökkenésnek felelt meg. Ahogyan a magyar piacot is, úgy a nemzetközieket is meghatározta az amerikai fogyasztási cikkek rendelési állományának csökkenése. Októberben több mint hat éve nem látott mértékben zuhant a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban – írta a portfolio.hu. A három évnél hoszszabb életciklusra tervezett cikkek megrendelésében regisztrált jelentős esés főként a légi közlekedésben tapasztalható korrekciónak tulajdonítható.
A pesti piacon a negatív hatás főként a vezető részvényeket érte, a befektetők a nagyobb forgalmú papírokat adták el, így esett vissza az OTP, a Richter, a Magyar Telekom és a Mol is. A legnagyobb beesést mindazonáltal a kis kapitalizációjú Humet produkálta, mely egymaga 3,0 százalékos csökkenést produkált. Az OTP 2,2 százalékkal, a Richter 2,0 százalékkal gyengült. Egy százalék feletti eséssel végződött a Magyar Telekom részvényeinek kereskedési napja is. A távközlési papírok, mint az egyik legnagyobb forgalmú részvények, az eladói nyomás áldozataivá váltak. A Mol viszont „csak” 0,6 százalékkal bicsaklott meg. A nap nyertese az Egis lett, melynek árfolyama 0,57 százalékkal javult.
Meglátszódott a pénzpiacokon is az amerikai partok felől érkező hírek hatása. A dollár/euró kurzusában tapasztalt mélyrepülés is azt mutatta, hogy a befektetők pesszimisták, így a dollárt eladják, s eurót vásárolnak. A pesti bankközi devizapiacon enyhe forintgyengülés történt. A magyar fizetőeszköz a 258-as szint közelébe esett az euróval szemben. A piacok a december 7-én várható euróövezeti kamatemelés miatt az eurót tüntetik ki figyelmükkel. A stagnáló, illetve néhány hónapon belül várhatóan csökkenő amerikai kamatszint miatt nehéz napokat él át a dollár, bár közel az a szint, ahol már érdemes vásárolni – vélik a kereskedők. Délután 196,10/20 forinton forgott a dollár, szemben a hétfő délutáni 196,60/70 forinttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.