Kimagasló eredmény a Richter Gedeontól

2006. 11. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Függetlenül a magyar gyógyszerpiaci állapotoktól, a Richter Gedeon Nyrt. az elmúlt negyedévben igen sikeres volt. A legnagyobb magyar gyógyszergyártó társaság 2006 első három negyedévében 43,633 milliárd forint konszolidált mérleg szerinti nyereséget ért el, 42,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.
A kiemelkedő teljesítményt segítette az amerikai piacokon és a Független Államok Közösségében jelentkező forgalomnövekedés. A Richter a január–szeptemberi időszakban konszolidáltan 158,677 milliárd forint árbevételre tett szert, 26,8 százalékkal többre, mint egy évvel korábban. A piacon már érződik a kormányzati megszorítás, hiszen a Richter belföldi forgalma 6 százalékkal csökkent, amire 14 éve nem volt példa – jelezte a gyógyszergyártó vezérigazgatója, Bogsch Erik. A társaságot érintő befizetések kapcsán a vezérigazgató jelezte, hogy a várható, minimum hétmilliárd forintos veszteség mellett a Richternek még további költségekkel is számolnia kell: ilyenek az emelkedő energiaárak és az infláció is. A tervezett intézkedés indokolatlanul sújtja a generikus termékek gyártóit. Az ilyen típusú, alacsony árú termékeken átlagosan 7 százalék nyereség képződik, míg az originális (eredeti) készítményeken mintegy 40 százalék. A „fűnyíróelvű” elvonás gyakorlatilag veszteségessé teszi az alacsony árfekvésű termékeket, aminek következtében ezek akár el is tűnhetnek a piacról.
A Richter szeretné elérni, hogy a kutatás-fejlesztésre elköltött összeg levonható lehessen valamilyen módon a költségvetési befizetésből, hiszen a cég közel évi 14 milliárd forintot fordít erre a célra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.