Mélyponton az euró

Erőteljes korrekcióval reagált a Budapesti Értéktőzsde az elmúlt napok gyengüléseire, a BUX 23 ezer pont alól bukkant fel, és végül 371,01 pontos növekedést követve, 23 330,36 ponton zárt. Elemzők elmondták, hogy a nemzetközi tőkepiaci hatások igen kedvezően hatottak a magyar parketten folyt kereskedésre.

2006. 11. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitáskor indult és délben állt meg a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX emelkedése, a 23 ezer pontos határvonal alól feltörő magyar indikátor 23 391 pontig erősödött. A hazai piacra kedvezően hatottak az európai tőzsdéken tapasztalt emelkedési trendek, sőt a New York-i parketten uralkodó optimista légkör is javított a magyar részvények árfolyamán. A BUX végül 23 330,36 ponton zárt, 371,01 ponttal elemelkedve hétfői értékétől.
Az 1,62 százalékos javulást nem lehetett egy szegmens növekedésével indokolni, a tegnapi nap folyamán alig-alig volt olyan papír a piacon, melynek ne sikerült volna emelkedéssel zárnia. A kevesek közé tartozott a Forrás törzsrészvénye, valamint a Humet, a Synergon és a Phyalxia is. Határozott erősödést mutatott viszont a Mol, az OTP és a Magyar Telekom. Közel háromszázalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést a Mol. Az olajipari papírok emelkedését, valamint a kárpótlási jegyek nagymértékű drágulását a Mol-részvények kibocsátása indukálta. A tegnapi naptól induló IPO (kibocsátás) során kárpótlási jegyeket is elfogadnak a részvények jegyzőitől.
Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a Mol-részvények értékesítése a kisbefektetők számára az utolsó kárpótlási jegyes tranzakció. A privatizációs szervezet az értékesítési tranzakciókban befogad ugyan kárpótlási jegyes fizetést, mint például a Malév esetében, de nyilvánvalóan ez nem lehetőség a kis mennyiségű jeggyel rendelkező kárpótlásijegy-tulajdonosok számára – mondta Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. kommunikációs igazgatója.
A Mol mellett az OTP-re is nagy volt a vevői érdeklődés, a pénzintézet részvényei ugyan csak 1,8 százalékkal drágultak, de forgalmuk meghaladta a 9,3 milliárd forintot. Irányváltozás nem történt a bankközi devizapiacon, a forint növelte előnyét az euróval szemben. Hétfőn ugyan volt egy megtorpanás, de tegnap a 255-ös határvonalat is elérte az euró árfolyama. A piaci hatások miatt kedvezően alakult a régió valutáinak és állampapírjainak árfolyama is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.