Százmilliárdok a befektetési alapokba

2006. 11. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt pénzösszeg az idei év harmadik negyedévben, ami részben a kamatadó szeptember elsejei bevezetése előtt tapasztalható befektetői rohamnak volt köszönhető. Az idei harmadik negyedévben a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt alapok vagyona összesen 22,3 százalékkal nőtt, míg az első kilenc hónapban az összesített vagyon 35,8 százalékkal bővült – közölte a szövetség legfrissebb, negyedéves jelentésében.
A BAMOSZ értékelése szerint a harmadik negyedév alatt 27, az első három negyedév során pedig 53 új alap indult. A harmadik negyedévben mindösszesen 426 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, ebből mintegy 400 milliárd a kamatadó előtti roham eredménye, míg az év eleje óta a nettó értékesítés mintegy 576 milliárd forint volt. Az alapok teljesítménye a harmadik negyedévben 38 milliárd, az első kilenc hónapban pedig csaknem 96 milliárd forint profitot jelentett a befektetőknek.
Szeptember 30-án a BAMOSZ tagjai 223 alapot kezeltek, ebből 129 értékpapíralap, 74 garantált vagy származtatott alap, 20 pedig ingatlanalap és ingatlan alapok alapja volt. Az alapok összvagyona szeptember végén 2549 milliárd forint volt, ennek 63,5 százalékát a nyilvános nyílt végű értékpapíralapok, 23,5 százalékát pedig a nyilvános nyílt végű ingatlanalapok kezelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.