időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

A trükkök milliárdokba kerültek

Szabó Eszter
2006.12.15. 23:00

Milliárdos pluszköltségeket eredményezett az autópálya-építések deficitcsökkentő „kreatív” könyvelése – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéséből, amely az elmúlt évek sztrádaberuházásait vette górcső alá. A tavaly és idén meghiúsult autópálya-elszámolások azért voltak fontosak a kormánynak, mert ezek segítségével kívánta volna a költségvetésen kívül elszámolni az autópálya-építési kiadások legnagyobb részét, ezzel csökkentve – papíron – a büdzsé hiányát.
A számvevők szerint a sztrádafinanszírozást az drágította meg, hogy a büdzsén kívüli elszámolás miatt a Nemzeti Autópálya (NA) Zrt. arra kényszerült, hogy a beruházások finanszírozására államilag nem garantált, azaz drágább – magasabb kamat- és bankköltséggel járó – áthidaló hiteleket vegyen fel. Az NA Zrt. által felvett hitelek több mint 11 százalékát az áthidaló hitelek tették ki, amelyekre azért volt szükség, mert a finanszírozási források nem álltak időben rendelkezésre. Sokba került a Kóka János gazdasági miniszter által meghirdetett kötvénykibocsátás is, amely ugyan nem valósult meg, az azzal összefüggő költségek idén szeptemberig mégis 1,8 milliárd forintra rúgtak az ÁSZ számításai szerint.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.