December 16-i számukban közöltek egy cikket Gyógyszerek és vegyszerek táplálékunkban, avagy a legális ételmérgezés – Virslifejfájás címmel, Benda Judit tollából. Ebben a szakmailag felkészületlen szerző a nitritről, a nitrátról, a nitrozaminról, a füstről olyan sok szamárságot ír le, aminek tételes cáfolata hosszú, és talán már unalmas is lenne. Ezeket a megalapozatlan állításokat ugyanis a szakirodalom egyértelműen cáfolta és cáfolja ma is, valahányszor valamilyen botcsinálta, önjelölt élelmiszer-biztonsági szakértő a szenzációhajhász bejelentéseit megteszi.
A pácsókról egyébként csak annyit: az évszázadok (évezredek?) óta alkalmazott anyagok felhasználható koncentrációját már igen régóta szigorú rendeletek szabályozzák, és (megengedett koncentrációban) többszörösen bizonyított ártalmatlanságukon kívül használatukat különösen indokolja a Clostridium botulinumot gátló hatás. Éppen ezért kár volna abban reménykedni, hogy a pácsók használatának megtiltása csak olyan mértékű botulizmust okozna, ami „ingyen” megoldaná a ránctalanítást, és nem halálos kimenetelű élelmiszer-mérgezést váltana ki.
Az élelmiszer-tudomány képviselői legfontosabb feladatuknak tekintik az élelmiszerek aggálymentessége garantálási lehetőségeinek meghatározását. Ezt azonban csak körültekintő módon, az esélyeket és veszélyeket mérlegelve teszik meg.
Dr. Incze Kálmán
kandidátus, c. egyetemi tanár

Tragédia a Palatinuson: megrázó részletek derültek ki