időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Átminősítettek néhány petárdát

Kristály Lehel
2006.12.28. 00:00

Mától lehet kereskedni a nagyobb hatóanyag-tartalmú, II. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátéktermékekkel. Ezért tegnap Kincses Ildikó, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályvezetője sajtótájékoztatót tartott az idei változásokról. A tavaly még forgalmazott tűzijátékok közül ugyanis némelyek már nem kaphatók az árusoknál, mert átkerültek a veszélyesebb eszközöket felölelő III-as osztályba. Római gyertyát vagy vezetőpálcás rakétát például csak nagykorúak vásárolhatnak december 28–31. között, és kizárólag szilveszter napján 18 órától január 1-jén hat óráig használhatják fel azokat.
Kincses Ildikó szerint II-es minősítést kapott ugyanakkor néhány korábban I-es besorolású, vagyis a játékos beltéri pirotechnikai eszközök közé tartozó termék, ezért ezeket is csak a következő négy napban lehet megvásárolni. A főosztályvezető megjegyezte: az átminősített termékeken kiegészítő címke jelzi az új besorolást. Hozzátette még, hogy csak engedéllyel rendelkező árusoktól és csak magyar címkével ellátott termékeket érdemes vásárolni, amelyeken feltüntetik a gyártót, a forgalmazót, a szavatossági időt, és ha mellékeltek hozzá használati utasítást is. A balesetek megelőzhetők, ha nem használunk sérült, nedves tűzijátékokat – figyelmeztetett Kincses Ildikó.
A tájékoztatón Huszák András pirotechnikus elmondta, hogy ezeket az eszközöket tilos villamos vezetékek és faágak alól kilőni, de nem tanácsos a használatuk beltérben vagy emeletes épületek közelében sem. Az ORFK honlapja tíz, a biztonságos szórakozáshoz ajánlott tanácsot is felsorol. Ezek közé tartozik például, hogy a vezetőpálcás rakétát sohasem a földbe szúrva, hanem stabilan álló, üres üvegből kell elindítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.