Belehúzott az MT

Régen nem látott szintre emelkedett a BUX tegnap, a magyar indikátor átlépte a 24 ezer pontos határt. Több elemző megjegyezte, hogy a tegnapi emelkedés és a korábbi napok hezitáló árfolyammozgása akár egyértelműen is jelezhette volna, hogy a BUX megugrásra készül. Egy napja még az elemzők hitetlenkedve nyilatkozták, hogy a Richterben rejlő visszahúzó erő és a gyógyszertörvény körüli bizonytalanság erős hatást gyakorolhat a piacra. Nem így történt, tegnap vették a befektetők a részvényeket, a nap nyertese a Magyar Telekom (MT) lett.

2006. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen nem látott mértékű emelkedést produkált a BUX tegnap. Miután a Mikulás-hossz nem nagyon akaródzott elérkezni, így a befektetők átnyergeltek a karácsony előtti részvénydrágítási trendre, ennek köszönhetően a magyar tőkepiaci indikátor komoly ugrást produkált. A hazai árfolyammutató nyitás után egyből 24 ezer pont fölé emelkedett, majd egy hosszabb pihenőt követve zárás előtt tovább lendült, és végül napi csúcsán, 24 352,59 ponton zárt.
A korábbi napokban az elemzők azt nyilatkozták, hogy bizonytalan a magyar piac további emelkedése. Ezt arra alapozták, hogy a gyógyszergyártókat a kormányzati oldalról még érheti meglepetés. A tegnapi napon azonban hírszegény környezet alakult ki, ami éppen kapóra jött, hiszen a hazai információk hiányát a nemzetközi hangulat kedvező mivolta ellensúlyozta. A forgalom rendkívül magas volt, elérte az 58,55 milliárd forintot.
A vezető részvények sorából a Magyar Telekom ára ugrott meg a legjobban, a 4,0 százalékkal 1045 forintra emelkedő távközlési papírokra 9,1 milliárd forintnyi üzlet született. Növekedést produkált még a 2,8 százalékkal erősödő árú Richter, a 2,2 százalékkal javuló Synergon is. A 22 milliárd forintos forgalmat lebonyolító OTP 1,9 százalékkal drágult. A Mol ára 1,4 százalékkal emelkedett, a BorsodChem 1,7 százalékkal javult. A társaság tegnap tette közzé, hogy lezárult részvényeinek nyilvános felvásárlása. A papírokra a First Chemical Holding tett 3000 forintos nyilvános vételi ajánlatot. Az ajánlat pénzügyi zárására december 22-én, pénteken kerül sor. Ha sikerrel zárul a felvásárlás, úgy januárban megkezdődhet a BorsodChem tőzsdei kivezetése és zártkörűvé alakítása, amelynek során a VCP eladja a BorsodChem-részvényeit, de 13 százalékos tulajdonrészt szerez a First Chemical Holding Kft.-ben, ezen keresztül közvetett tulajdonosa marad a BorsodChemnek, a Firthlion tulajdonlása viszont megszűnik a magyar vegyipari cégben.
Ide tartozó információ, hogy az amerikai határidős indexek már a tegnap esedékes inflációs adatok nyilvánosságra kerülése előtt erős kezdést valószínűsítettek a New York-i tőzsdéken. Az a tény, hogy a fogyasztói árak – váratlanul – változatlanok maradtak, felerősítették azt az optimista vélekedést, hogy a gazdasági növekedés sem túl gyorsnak, sem túl lassúnak nem tekinthető – jelentette a távirati iroda.
n
Felfüggesztett Synergon. A Budapesti Értéktőzsde felfüggeszti a Synergon részvényeinek kereskedését a december 18-i, hétfői tőzsdenapra. A határozat szerint a felfüggesztést a kibocsátó kérte azzal az indokkal, hogy a társaság hétfőn tartandó rendkívüli közgyűlésén az előzetes várakozások szerint árfolyamérzékeny információk kerülhetnek nyilvánosságra. A közgyűlésen a napirend szerint elfogadják a vezetői részvényopciós programot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.