Belendült a Rába

Megosztottság uralta tegnap a magyar piacot, a BUX kurzusa a mélyből emelkedett nagyon magasra, napközben az indikátor 24 580 ponton is járt, de zárásra 24 549 pontra esett vissza. A tőkepiaci 0,81 százalékos emelkedését az OTP és a Magyar Telekom részvényei segítették, de meghatározó növekedéssel erősítette a drágulást a Mol is. A Rába árfolyama átlépte az ezerforintos határt. A bankközi devizapiacon a forint jegyzése szűk sávban mozgott, a BÉT zárásakor 252,90–253,50 között állt az euróval szemben.

2006. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl magas forgalom mellett folytatódott a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző árfolyammutató emelkedése. A magyar tőkepiaci indikátor nyitáskor csaknem 60 pontos csökkenéssel kezdte a napot, de a veszteséges tartományból hamar ki tudott törni, mivel a befektetők néhány részvényt vételi megbízásaikkal drágítottak. Nagy kereslet mutatkozott az OTP- és a Mol-részvények iránt, és kétmilliárd forintnyi üzletet kötöttek a Richterre és a Magyar Telekomra is.
A gyorsan felfelé ívelő index előbb 24 480 pont körül pihent meg, majd rövidesen tovább erősödött. Délben a BUX értéke átlépte 24 500 pontos határvonalat is, majd a délutáni hajrában 24 580 pontig emelkedett. Záráskor a magyar indikátor 24 549 ponton állt, 196,42 ponttal magasabban pénteki értékénél. A 0,81 százalékos felfutást az OTP- és a Magyar Telekom-részvények drágulása indukálta, de besegített a Mol is, hiszen az olajipari papírok is növekedéssel zártak.
A nem túl magas, körülbelül húszmilliárd forintos forgalom mellett zajló kereskedés és a vezető részvények körében tapasztalt megosztottság azt jelezte, hogy a karácsony előtti emelkedés kifulladóban lehet. Több szakértő szerint korrekcióra lehet számítani a piacon, a tegnapi napot a régió tőzsdéi is emelkedéssel zárták, sőt az amerikai parketteken is növekedések zajlottak. Az optimizmus lelassult, de a növekedés nem állt meg – így summázták a tőzsdei kereskedést az üzletkötők. A nap nyertese az Elmű lett 4,8 százalékos emelkedésével, az áramszolgáltatót a ranglistán az Inter-Európa Bank követte. Az OTP 2,6 százalékkal drágult, a Magyar Telekom 1,6 százalékkal, a Mol 0,6 százalékkal értékelődött fel. Jelentősebb megugrást produkált a Rába is, amely 1005 forinton zárta a kereskedést. A közgyűlés után a kereskedésbe visszahelyezett Synergon árfolyama csak mérsékelt növekedést tudott produkálni.
Nem nagyon mozdult el napközben a forint árfolyama az euróval szemben, a bankközi devizapiacon az uniós devizát 252,90– 253,10 forinton jegyezték. Az eurót a 252,90–253,30 forint közötti szűk sávban jegyezték, s a dollár is alig mozdult. Budapesten 193,10– 193,20 forinton jegyezték az amerikai valutát a pénteki 192,00–192,20 forint után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.