Csak a kenyerek egyötöde friss termék

MTI
2006. 12. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelemben árult kenyerek mindössze 21 százaléka friss termék, 79 százalékukat több mint egy napja sütötték – derül ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) legfrissebb felméréséből, amelyről a szervezet tájékoztatta közleményben az MTI-t.
Az FvF három hónap alatt elvégzett országos ellenőrzése során 209 gyártó 600-féle csomagolt és csomagolatlan kenyértermékét vizsgálta meg. A főfelügyelőség nehezményezi, hogy az újravizsgált hibás termékek gyártóinak csupán egynegyede javított a kenyér minőségi jellemzőin, a többség nem korrigált a paramétereken. A termékek vizsgálata során a kenyerek 16 százalékán a jelölés nem felelt meg az előírásoknak. A legtöbb jelölési hibát az okozta, hogy a gyártók nem megfelelő lisztet használtak fel, vagy nem az előírt lisztaránynak megfelelően állították elő termékeiket. A minták 8 százaléka bizonyult kisebb tömegűnek, mint amekkorának árulták, 26 százalékánál pedig a megengedettnél magasabb sótartalmat találtak a fogyasztóvédők. A kenyerek 15 százalékánál a savfok nem érte el az előírt értéket, műszaki jellemzők tekintetében pedig a minta 41 százaléka nem felelt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.