időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Értékelés Gyurcsány módra

Török László
2006.12.18. 23:00

Komoly politikai elemzésre készül a miniszterelnök féléves kormányzását értékelve – erről szóltak az előzetes hírek. Gyurcsány Ferenc tegnapi parlamentbeli felszólalása azonban többek szerint alulmúlta a várakozásokat. A KDNP elnöke kijelentette: már rég el kellett volna kergetnie a népnek ezt a kormányt.

Napirend előtt a második Gyurcsány-kormány első fél évét értékelte a miniszterelnök a parlamentben. – Nehéz fél éven van túl az ország, amely 40-50 éve nem nézett bele olyan mély szakadékba, mint most – állapította meg Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a problémák nagyobbik részét általánosságban a politikai elitnek köszönhetjük. A beszéd idejére – a képviselőcsoportok vezetői kivételével – most is kivonult a Fidesz és a KDNP. Egy, a plázákról, a valóságshow-król, a televíziós csatornákról, illetve a szövőnőkről szóló rövidebb kitérő után Gyurcsány leszögezte: egyetérthetünk abban, hogy a rohamosan változó világ kihívásaira nem sikerült választ találni, éppen ezért felértékelődött a megújulás képessége. Ez utóbbit szerinte a kormány képviseli, ők a letéteményesei a nemzeti progressziónak, szemben a sehova sem vezető nemzeti radikalizmus politikáját folytató ellenzékkel. Hangsúlyozta: az elmúlt öt hónapban átfogó reformokat indítottak el. – Nem hátrálok meg, és még egyszer köszönöm Magyarországnak, hogy megérti, támogatja a második Gyurcsány-kormány politikáját – zárta felszólalását a miniszterelnök.
– A következő év a leszakadás, az ország kettészakadásának éve lesz – mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánypártoknak sikerült egy rossz miniszterelnököt választaniuk, egy olyan embert, aki másfél-két évig hazudozott, előtte pedig évekig nem csinált semmit. Úgy látja: nem a stabilitás, hanem az igazságtalanság politikája jellemzi a kabinetet. Semjén Zsolt értetlenségét fejezte ki, hogy a nép még nem kergette el ezt a kormányt. A KDNP elnöke feltételezi: ennek az az oka, hogy a kormány gátlástalanul manipulálja az embereket, az őt kiszolgáló médiával a háta mögött. Bírálta, hogy nyílt családellenesség és morális ellehetetlenülés jellemzi Gyurcsány tevékenységét. Dávid Ibolya MDF-elnök úgy fogalmazott, egy banánköztársaság is megirigyelhetné az elmúlt egy év lázongásait. Gyurcsány Ferenc viszontválaszában a haladás és a tagadás alternatívájára hívta fel a figyelmet, s szerinte az előbbit választotta a kormány azzal együtt is, hogy nyilván nem bizonyulnak mindenben tökéletesnek. – Tökéletes csak a Teremtő lehet, és persze az ellenzék vezetője – mondta, majd köszönetet nyilvánított azoknak is, akik segítették a munkáját, és azoknak is, akik akadályozni próbálták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.