Év végi száguldás

Tartós emelkedéssel 24 721 pontos napi csúcsán zárt a BUX tegnap. A két ünnep közötti hajrában ezúttal az OTP-nek sikerült erőteljes növekedést mutatnia. A magyar piacra jó hatással volt a történelmi csúcsára ugró moszkvai RTS indikátor is. A bankközi devizapiacon folytatódott a forint erősödése az euróval szemben: a magyar fizetőeszköz kurzusa délután már súrolta a 251-es határt.

2006. 12. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lazításoktól mentes hajrában telnek az év utolsó tőzsdei napjai. Így történt ez tegnap is, amikor a BUX szinte megállás nélkül erősödött. A maximumán záró indexre nagy hatással volt az orosz RTS szárnyalása, és kedvezően hatottak a mérsékelten erősödő európai piacok is. Tokióban tegnap nem sikerült emelkedést kicsikarni a Nikkei 225 indexből, a japán tőkepiaci indikátor csupán 0,01 százalékos emelkedést produkált. Jobban szerepelt viszont a Hang Seng hongkongi tőzsdei árfolyammutató. A második legnagyobb ázsiai piac indexe 0,9 százalékkal javult.
A pesti kereskedés 45 pontos növekedéssel indult. A BUX délelőtt még nem döntötte el, milyen irányt vegyen fel, délután viszont a magyar index meg sem állt a 24 721 pontos napi csúcsáig, ahol egyúttal be is fejezte a napot. A növekedés szinte megszakítás nélkül zajlott. Az aránylag magas, 23 milliárd forint feletti forgalomban a négy nagy vezető részvény drágulással zárt. A nap nyertese az OTP lett 3 százalékos megugrással. A legnagyobb magyar pénzintézetre 16 milliárd forint feletti értékben kötöttek üzletet. Mérsékeltebb javulást mutatott a Richter, a Mol és a Magyar Telekom. A gyógyszergyártó ára egy százalékot, az olajipari cég értéke 0,4 százalékot, a távközlésié 0,9 százalékot gyarapodott.
A kis papírok számára a széljárás nem volt annyira kedvező. Látható növekedést jelzett a Fotex, a Graphisoft Park és az Állami Nyomda árfolyama. A Rába 0,1 százalékkal gyengült, míg a Synergon gyér forgalommal, 0,6 százalékos növekedéssel zárt.
Elemzők a magyar piactól az év utolsó kereskedési napjára negatív korrekciót várnak, azaz a tőkepiaci indikátor növekedése ma megszakadhat. A bankközi devizapiacon a forint árfolyama az euróval szemben erősödést jelzett, az uniós devizát a BÉT zárásakor 251,45–251,50 forinton jegyezték, szemben az előző délutáni 253,00–253,10 forintos árfolyammal. Ez azt jelentette, hogy tíz hónapos szintjére erősödött a forint. Az euró kereskedése reggel kevéssel a 253 forint fölötti szintről indult. A forint napközbeni erősödése az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett ment végbe. A kereskedők szerint az év utolsó kereskedési napjait szűk likviditás és széles ársávok jellemzik. A forint erősödését a feltörekvő piacokon tapasztalható nyugalommal magyarázzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.