Gyarapodott a BUX

Megközelítette a BUX a tegnapi kereskedés során a 24 ezer pontos határvonalat, a magyar piaci indikátor emelkedést produkált. A 179,52 pontos javulást a Mol- és az OTP-részvények segítették. A Moody’s ugyan rontott az OTP pénzügyierő-osztályzatán, de ezzel sem nagyon foglalkoztak a befektetők. Nem csak a nagy forgalmú részvényekben volt tapasztalható az emelkedés, a piacot ezúttal a kis papírok is húzták felfelé. Javult a Danubius, a Synergon, a Bookline.hu és a Graphisoft ára is.

2006. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett a BUX árfolyama, azaz a hétfői napon tapasztalt megugrás folytatódott. A növekedés némileg lelassult, de a magyar piac képes volt a hét első napjának emelkedő trendjét megszakítás nélkül folytatni. A BUX még a délelőtt folyamán megközelítette a 24 ezer pontos határvonalat, majd egy kisebb lendületvesztést leszámítva a nap teljes hosszában megpróbált egyre távolabb kerülni a hétfői záróértékétől. Záráskor a magyar tőkepiaci indikátor 23 930 ponton állapodott meg, amely 179,52 ponttal volt magasabb korábbi árfolyamánál. A 0,76 százalékos javulást egyértelműen a hazai események indukálták, sem a térség, sem az amerikai indexek elmozdulásai nem indokolták a nagy optimizmust. A BUX emelkedéséhez hozzájárult az 1,2-1,2 százalékkal megugró OTP és Mol.
Igen magas, csaknem 30 milliárd forintos forgalom mellett zajlott a kereskedés tegnap, a befektetők jelentős részvényvásárlást bonyolítottak le, csak az OTP papírjaira 12,8 milliárd forintnyi üzlet köttetett. A legnagyobb magyar pénzintézet részvényeit vásárlók nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy a Moody’s hitelminősítő egy fokozattal rontotta az OTP Bank és 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, az OTP Jelzálogbank pénzügyierő-osztályzatát. A hitelminősítő szerint a döntés annak a felülvizsgálatnak az eredménye, amellyel a magyar bankcsoport idei akvizícióinak a kockázati profilra és a pénzügyi alapmutatókra gyakorolt rövid és középtávú hatására összpontosított. Ám a másik két vezető részvény ára zárásra előző szintére esett vissza. Jelentős árfolyam-emelkedéssel zárta viszont a napot a Synergon, a Bookline.hu, a Danubius és a Graphisoft is.
A bankközi devizapiacon napközben kilenchavi csúcsára emelkedett a forint az euróval szemben, ez azt jelentette, hogy a magyar fizetőeszköz átlépte a 255 forintos határvonalat is. A nap végén a forint 254,00–254,10-en állt az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.