Gyengült a forint

Nem sikerült emelkedéssel zárnia a pesti tőzsdének tegnap, a BUX 143,07 ponttal mérséklődött. A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom tartotta magát, és nem haladt együtt a beesőkkel. A nap egyik meghatározó színfoltja a Rába volt, amelynek sikerült újabb szerződéssel a befektetőket meggyőznie arról, hogy a cég növekedése magállíthatatlan kategóriába került.

2006. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hullámzó, de jobbára gyengülő tendenciájú volt a tegnapi tőzsdei kereskedés, a magyar tőkepiacon reggel még javában emelkedőben voltak az árfolyamok. A reggeli felfutást követve azonban a BUX visszabukott előző szintje alá, és a keddi napon megelőlegezett Mikulás-ajándék elkezdett elapadni. Ahogy jött a Mikulás-hossz, úgy távozott a tegnapi napon, az index napközben ugyan megpróbálta a lehetetlent, de nem sok sikerrel. Záráskor a BUX 23 414,20 ponton állt, ami 143,07 pontos veszteségnek felelt meg. Az aránylag magas, 21 milliárd forintos nagyságrendű kereskedés során ezúttal is a vezető részvények vitték el a pálmát. Erőteljes fordulatot mutatott a Mol, amelynek ára 1,1 százalékkal mérséklődött. Hasonlóan lefelé mozgott az OTP és a Richter is, a banki részvények 0,5 százalékot, a nagyobbik gyógyszergyártó papírjai 0,7 százalékot vesztettek árukból. Meglepetésre a Magyar Telekomnak sikerült kivédenie az esést, így ára keddi szintjén stabilizálódott. Néhány kis forgalmú papír is elvérzett a tegnapi kereskedésben, ilyen volt a Phyalxia, a TVK és a Graphisoft. Emelkedőben volt viszont az amerikai megrendelésre szerződő Rába, a győri gépipari cég eddigi javuló eredménye azt mutatja, hogy a cég életében gyökeres változások történtek. Ezen változások hatására a társaság részvényeinek ára is lassan-lassan felfelé mozog. A Rába elemzők szerint az egyik legalulértékeltebb magyar papír.
A bankközi devizapiacon a forint nem tudta tartani a 255-ös szintet, illetve az erősödési trendet, és ez euróval szemben tegnap mérsékelten gyengülni kezdett. Elemzők azt mondták, hogy megszakadt a forint erősödése egy időre, a 255-ös határvonal átszakítása ezúttal nem sikerült. Egy euróért tegnap délután 255,60–256,00 forintot adtak. Az üzletmenetet szinte kizárólag a külső piaci kiváró hangulat határozta meg – mondták el a piacon. Az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésén a várakozások szerint 25 bázisponttal 3,50 százalékra emeli az euróövezeti kamatot annak ellenére, hogy az euró nagyon erőssé vált a dollárhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.