Jótékony hatások

További emelkedés esetén akár meg is döntheti a BUX a történelmi csúcsát, a magyar tőkepiaci indikátor a négynapos ünnepet követve emelkedéssel zárt. Elemzők nem tartották kizártnak, hogy amennyiben a nemzetközi hatások is kedvezők lesznek, a magyar tőkepiaci indikátor tovább növekedhet még a héten. A nem túl magas forgalom azt mutatta, hogy a befektetők a két ünnep közötti időszakot pihenéssel töltik.

2006. 12. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napos pihenőt és a pénteki gyengülést követve a befektetők újult erővel vetették magukat a tőzsdei parkettre, így a BUX közelebb került a történelmi csúcsához. A pesti és az európai nyitáskori emelkedéseket a tokiói piac zárása előzte meg, amely igen jóra sikeredett. A legnagyobb ázsiai parkett mutatója, a Nikkei 225 indikátor 0,3 százalékos emelkedéssel zárt. A jegyzések a Wall Street tegnapi teljesítménye által ösztönözve javultak. Kedvezett a japán exportőr cégeknek a jen dollárhoz képesti gyengesége is.
A befektetői hangulat kedvező hatása nem maradt el, a BUX 140 pontos emelkedéssel nyitott, és napközben sem tudott csökkenni a tőzsdei felhajtóerő. Egy kisebb, de említésre nem nagyon érdemes bicsaklástól eltekintve a BUX tartósan emelkedő trendet követett. A növekedési irányt részben a „kiéhezett” befektetők optimista hangulata, másrészt a nyugat-európai emelkedések segítették. Miközben a magyar tőkepiaci indikátor 24 483 pontos napi csúcsára emelkedett, addig a vezető részvények, köztük a Mol és a Richter, egyre jobban drágultak. Hasonlóan eredményes napot könyvelhettek el az OTP és a Magyar Telekom tulajdonosai. Az igen alacsony, 8,5 milliárd forintos forgalom annak volt köszönhető, hogy a befektetők jelentős hányada a karácsony és az újév közötti három munkanapot inkább pihenéssel tölti, mintsem a parkett közelébe merészkedjen.
A Mol és a Richter 0,9 százalékkal erősödött, a Magyar Telekom és az OTP 0,7 százalékkal javult. Nagy meglepetésre a vezető részvényeket követte a Rába, a Fotex és az Émász is. Több elemző megjegyezte, hogy a Rába az idei év sikerrészvénye, persze nem szabad megfeledkezni a Synergonról sem, amely a tegnapi napon két forinttal lett olcsóbb. A Graphisoft Park 1,6 százalékkal drágult, a BorsodChem 1,5 százalékot javult. A forint a bankközi devizapiacon a Moody’s leminősítését kiheverte, mintha nem történt volna semmi, úgy erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Az eurót fél négy tájban 253,00–253,10 forinton jegyezték, erősebben a péntek – a karácsony előtti utolsó kereskedési nap – délutánján jegyzett 253,50– 253,60 forintnál – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.