időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Körbetartozások: visszavont javaslat

Kiss Roland
2006.12.21. 23:00

Mégsem került sor tegnap a parlamentben a közbeszerzési törvény módosításának zárószavazására, holott sokan az új szabályozástól remélték a körbetartozások visszaszorítását. Az igazságügyi miniszter ugyanis visszavonta a javaslatot, mivel a képviselők egy része úgy vélekedett, hogy a tervezet nem képes orvosolni a gondokat. A honatyák elé végül az a javaslat került, amely 2007. március 31-i határidővel új megoldások kidolgozására szólítja fel a kormányzatot.
Tény, hogy az alvállalkozók védelmét az úgynevezett okmányos meghitelezés (akkreditívek) és az azonnali beszedési megbízás (inkasszójog) segítségével orvosolni szándékozó tervezetről régóta heves vita folyik. Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke lapunknak már korábban úgy vélekedett, hogy a módosítás csak tovább rontana a helyzeten, visszaélésekre adna lehetőséget, ezért ők a tervezet visszavonását sürgetik. Ugyanakkor javasolják olyan szabályok bevezetését, amelyek jelentősen meggyorsítanák a gazdasági pereket, és azt várják a kormánytól, hogy érdemi javaslatokat terjesszen elő. Az Ipartestületek Országos Szövetségét (Iposz) azonban megdöbbentette a módosítás visszavonása.
Szűcs György, az Iposz elnöke lapunk kérdésére közölte: az utóbbi években hatalmas lánctartozások alakultak ki, és ennek bizony a mikro- és kisvállalkozások isszák meg a levét. Olyannyira, hogy több cég esetében a kifizetetlen számlák miatt már az év végi adótételek befizetése is komoly gondot okoz. Az Iposz a visszavont módosítástól várta volna a helyzet javulását, azt, hogy legalább részben orvosolja a sok száz milliárd forint értékű körbetartozásokat. Hozzátette: a teljesítetlen követelések sok kis céget csődbe taszíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.