időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ma dől el a vasúti mellékvonalak ügye

Török László
2006.12.05. 23:00

Az MSZP-frakció tagjai faggatták tegnap Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert a kormány elő ma kerülő tömegközlekedési reformról. A tárcavezető meghallgathatta Karsai József észrevételeit is, aki szerint a MÁV középvezetőinek „kézihajtánnyal” kéne járniuk.

Állítólag nem kerültek napirendre a közelmúlt vitás politikai kérdései Kóka János MSZP-frakciónál tett látogatása során. Információink szerint egyébként eredetileg nem is Kóka lett volna a tanácskozás vendége, hanem Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója és a gazdasági tárca szakállamtitkára, akik a közlekedésireform-elképzelésekről adtak volna tájékoztatást. Az, hogy nevezetteken kívül Kóka is megjelent, vélhetően a koalíciós súrlódásoknak köszönhető.
A képviselőcsoport a vasúti szárnyvonalak megszüntetéséről (a kiszivárgott hírek szerint az eredeti elképzelésekhez képest kevesebb vonalon szüneteltetik a személyszállítást), és a MÁV gazdasági helyzetéről hallhattak tényeket.
Kóka Jánosnak Karsai József is elmondta a véleményét, akinek felszólalása nem nélkülözte a kritikai elemeket, sőt az általa észlelt problémákra megoldási javaslattal is előállt. Lapunknak elmondta, hogy szerinte nem szárnyvonalakat kellene megszüntetni, hanem a társaság hatalmas autóparkját leépíteni. Kifejtette: ma Romániában egy tonna áru szállítása azonos távolságra negyedannyiba kerül, mint Magyarországon.
Az ülés után Lendvai Ildikó frakcióvezető elmondta: az MSZP-frakció egyetért a tömegközlekedés átalakításának koncepciójával. – A helyközi közlekedéshez minden állampolgárnak joga van, a felesleges párhuzamosságokat azonban meg kell szüntetni – jelentette ki, hozzátéve: regionális egyeztetések során az érintettekkel konzultálva állapítsák meg, hol vannak felesleges párhuzamosságok. Kóka János a sajtó előtt nem kívánta ismertetni a tervezett intézkedéseket, mert mint mondta: mai ülésén dönt róluk a kormány. Közölte: minden további egyeztetésben „benne van”. Arra a kérdésre, hogy miről lesznek regionális egyeztetések, ha már szerdán részletes számokat visz a kormány elé, kijelentette: 2007 végéig mind a hét régióban egyeztetik, hogy hol, milyen közlekedés lesz.

Kormányátalakítás csak jövőre. A tavaszi pártkongresszusok után foglalkozik a kormány a személyi kérdésekkel – erről Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke beszélt tegnap a köztévében. A politikus szerint fél-háromnegyed év valamennyi kormányzatnak kell ahhoz, hogy be tudja bizonyítani alkalmasságát, vagy azt, hogy „bizonyos feladatok ellátására egyes személyek alkalmatlanok”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.