időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Mikolát vádolta a miniszter

Bodacz Balázs
2006.12.14. 23:00

Személyeskedésektől sem mentes beszámolót tartott Molnár Lajos egészségügyi miniszter a parlament szakbizottságának ülésén. A miniszter a Fideszt azzal vádolta, hogy az ellenzéki párt 80-100 kórházat záratna be, Mikola István (Fidesz) bizottsági alelnökön pedig az ellenzéki javaslatok elmaradását kérte számon. Mint kiderült, a tárca ígéreteivel szemben a képviselők nem kapják meg a mai napon azt az intézménylistát, amely alapján a regionális egészségügyi tanácsokban megkezdődhet a kapacitások elosztása.

Molnár Lajos miniszter jött és ment: az egészségügyi bizottság tegnapi ülésén kijelentette, hogy alig több mint háromnegyed órát tud a testület előtt tölteni, utána a kormány és az önkormányzatok egyeztetésén kell részt vennie. Molnár Lajos közel félórás bevezető beszéde után a képviselőknek alig húsz perce maradt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel. – Felháborító volt a miniszter hozzáállása. Az ülést azért hívtuk össze, hogy részletes tájékoztatást kérjünk tőle a tervezett reform egyes részleteiről. Egy bizottsági meghallgatásról a meghívottnak saját belátása szerint távozni példátlan arcátlanság – mondta lapunknak Mikola István, a testület alelnöke.
Pedig lett volna miről beszélni. A jövő héten elfogadandó, az egészségügyi ellátórendszert gyökeresen átalakító törvény megszavazásához ugyanis lényegi információk hiányoznak. A képviselők szűk két hete ígéretet kaptak a minisztériumtól, hogy december 15-ig, vagyis máig kézhez kapják azon intézmények listáját, amelyekkel az egészségügyi tárca továbbra is számol, így az alapján a regionális egészségügyi tanácsok eldönthetik, hogy a nem súlyponti kórházak ágykapacitását hogyan osztják el. – A tárgyalások folynak a fenntartókkal és az intézményvezetőkkel, ezért nincs még kész a lista. Ha lista volna, akkor azt kifogásolná, hogy miért nincs egyeztetés. Most egyeztetünk, erre a listát hiányolja – szegezett egy megjegyzést Mikolának az egészségügyi miniszter. Molnár Lajos azt is megemlítette, hogy a Fidesz 80-100 kórház bezárását tervezte. Mikola kikérte magának az állítást, mint ahogyan a miniszter személyeskedő megjegyzéseit is. Kökény Mihály (MSZP) bizottsági elnök többször rendre utasította Mikolát, a parlamentarizmus szabályait felidézve. Molnárt egyszer sem figyelmeztette a személyeskedések miatt. Mikola István egyebek mellett azt kérdezte a minisztertől, hogy tisztában van-e az egészségügyi reformmal szembeni társadalmi ellenállással, és felelősséget vállal-e azért, hogy így is keresztülerőltesse azt. Molnár szerint valóban van ellenállás a csomag „egyes részleteivel” szemben, „de a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a többség változást akar”.
Molnár Lajos a jelzett időben felállt, és távozott az ülésről. Ezt követően a fideszes bizottsági tagok – mivel a miniszter meghallgatása volt a találkozó célja – ugyancsak elhagyták a tárgyalótermet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.