időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Mozlim szélsőségek a Balkánon

Sebestyén Imre
2006.12.11. 23:00

Szandzsák mind nyugtalanabb. Nemrégiben érte kézigránátos támadás Novi Pazarban a Demokratikus Akciópárt aktivistáját és feleségét, azt megelőzően pedig három sérültje volt a mozlim vallási tisztviselők és a vahabiták öszszecsapásának. A helyhatósági választásokkor történt fegyveres incidensben életét vesztette az egyik önkormányzati képviselőjelölt, társa pedig súlyosan megsérült. Ezek csak az utóbbi idők esetei, de Szandzsák és „fővárosa”, Novi Pazar – a valamikori békés település – már tavasz óta a mind gyakoribb erőszakos cselekmények színhelye. S mindezt tetézik a muzulmán közösségen belüli konfliktusok is.
Muhamed Jusufspahic imám, szerbiai iszlám vallási vezető egyetértett Rasim Ljaijic muzulmán politikussal, hogy a vahabiták szandzsáki megjelenése lényegében az iszlám közösségre – a szandzsákira, de a szerbiaira is – jelent veszélyt, de ugyanakkor roppant fenyegető az egész szerbiai társadalomra is. Ha nem kellő óvatossággal nyúlnak a kérdéshez, a probléma könnyen eszkalálhat – figyelmeztetnek a helyzetelemzők.
A rendőrség nemrégiben 17 vahabitát tartóztatott le, s szabálysértési eljárást indítottak ellenük. Milan Radulovics vallásügyi miniszter nem kommentálta a fejleményeket, de azt sem tudni, hogy az iszlám vallási közösség mit várna el a szerb államtól. A belgrádi imám helyeselte a rendőrségi fellépést, de nem szeretné a túlzott beavatkozást. Az iszlám közösségnek kellene a problémát rendezni, véli. De vajon van-e ereje hozzá? Jelenleg mintegy ezer vahabita van Szandzsákban. Főleg szaúdi támogatást élveznek. Erőszakosak, vallási türelmetlenséget szítanak, fanatikus akcióktól sem riadnak vissza. A mozlimokat is megfélemlítik azzal, hogy igyekeznek rájuk kényszeríteni meggyőződésüket. A vahabiták Abdul Vehabról kapták nevüket, de a főpap szerint nem szeretik, ha így nevezik őket. Félő, hogy az elszegényedett, magára hagyott, sok gonddal küszködő Szandzsák jó táptalaja lesz terjedő fundamentalizmusuknak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.