időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Nem ússzák meg a lincselők

Tolcsvai L. László
2006.12.10. 23:00

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egyik vezető munkatársa megérti a tisztességes állampolgárok felháborodását a tiszavasvári Szögi Lajos olaszliszkai brutális meggyilkolása miatt, de szerinte a rendőrség helyesen járt el a lincselés délutánján. Forrásaink szerint a rendőrség és az ügyészség közös munkája garancia arra, hogy a lincselésben részt vevők közül senki nem kerüli el a büntetést.

A törvények szellemében nem lehet bárkit előállítani csak azért, mert éppen a helyszínen tartózkodik, ehhez alapos gyanú kell, ami azonban október 15-én, nem sokkal az olaszliszkai lincselés után még hiányzott – mondta lapunknak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egyik neve elhallgatását kérő vezető munkatársa. Mint mondta, a lincselés és a rendőri intézkedés kezdete között legalább tíz perc telt el, s addigra többtucatnyi bámészkodó érkezett a tragédia közelébe, akik közül néhányan azt sem tudták, valójában mi történt a bordó Renault Megane személygépkocsi közelében. Első lépésként – amennyire lehetett – a nyugalmat kellett helyreállítani október 15-én délután és este – hívta fel a figyelmet –, ami az adott körülmények között nem volt egyszerű feladat, de a rendőrök megoldották.
A főügyészség munkatársa kiemelt ügynek tekinti Szögi Lajos halála körülményeinek nyomozását, s szinte biztos abban, hogy a borsodi rendőrök a fokozott ügyészségi felügyelet mellett precízen kivizsgálják a bűncselekmény minden mozzanatát, a cselekményben részt vevők közül senki nem kerüli el a büntetést.
Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodavezetője emlékeztetett, immár hét ember előzetes letartóztatását kezdeményezték a nyomozók, az első három fogvatartottat, a 19 éves ifjabb H. Dezsőt, a büntetlen előéletű 21 éves Sz. Andrást, míg a harmadik gyanúsítottat, a Szögi Lajos autója által elsodort 11 éves kislány édesapját, a 36 éves H. Dezsőt még októberben, a negyediket, egy 31 éves férfit november közepén, míg az utolsó három gyanúsítottat, egy 16 éves fiút, H.-ék kislányának 35 éves édesanyját, H. Dezsőnét, valamint a család 31 esztendős másik tagját a napokban állították elő, s nem zárható ki, hogy újabb személyek kerülnek előzetes letartóztatásba.
Miként arról beszámoltunk, október 15-én délután az olaszliszkai Kossuth utcában vezette autóját Szögi Lajos tiszavasvári pedagógus két kislányával, s noha lassan hajtott, elsodort egy helyi, 11 éves kislányt, aki – az orvosi vizsgálatok adatai szerint – nem sérült meg. A 44 éves férfi azonnal megállt, hogy segítséget nyújtson, de az utcán tartózkodó H. rokonság néhány tagja nekiesett, kirángatta az autóból, és agyonverte.

A szamarasok. Három személyt gyanúsítanak egy 58 esztendős férfi bántalmazásával, egy negyediket pedig gyilkossággal. Kompoltiné Jakab Ilona közölte: a szamaras családként ismert família három tagja beismerő vallomást tett: valóban szóváltásba keveredtek néhány nappal ezelőtt a Miskolc melletti Lyukóbánya hétvégi házas övezetében az áldozattal, aki azután érdeklődött, hogy mit csinálnak ott, ahol egyébként semmi keresnivalójuk nem lenne. Erre a telektulajdonost öszszeverték. Másnap a szamaras cigány családhoz tartozó negyedik férfi összetalálkozott az előző napon bántalmazott személlyel, akit halálra vert.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.