Több kiló szalmonellás húst foglaltak le a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás munkatársai az egyik szegedi hipermarketben tartott ellenőrzésen – közölte lapunkkal Faragó Katalin, az állomás élelmiszer-biztonsági osztályvezetője. Az ellenőrök azokat a termékeket vizsgálják, amelyekből a közelgő ünnepek miatt nagyobb mennyiséget adnak el a kereskedők és a gyártók. A vizsgálatok ez utóbbiakra is kiterjednek.
– Eddig harmincöt kiló fogyasztásra alkalmatlan húsárut foglaltunk le, s ezek közé sorolható a szalmonella baktériumot tartalmazó, fűszerezett darált hús is – részletezte Faragó Katalin. Az osztályvezető kitért arra, hogy sütéskor vagy főzéskor ez a baktérium elpusztul, de az Európai Unió idei, új mikrobiológiai rendeletében elkobzásra ítélt minden olyan húsárut, amelyben szalmonella fedezhető fel. A háziasszonyok és családtagjaik ugyanis a hús előkészítése vagy feldolgozása közben is ki vannak téve a kenődéses fertőzés lehetőségének – mondta az osztályvezető.
Faragó Katalin nem nevezhette meg, melyik csongrádi hipermarketben találták a fertőzött húst, de arra figyelmeztetett, hogy a kiemelt szemlék január 5-ig folytatódnak.
– Azután sem enyhül majd az ellenőrzés, most azonban fokozottabban és célzottabban óvjuk a fogyasztók egészségét – jegyezte meg.
A csongrádi ellenőrök eddig huszonegy terméket kifogásoltak, és a szalmonellás hús mellett lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket is találtak. Ezekben az esetekben minőségvédelmi bírságot szabtak ki, amely legkevesebb ötvenezer forint lehet. A hipermarketet is, tekintettel a fertőzött hús csekély mennyiségére, hasonló büntetéssel sújtották.

Újabb hatalmas drogfogás: azonnal letartóztattak három férfit