időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Szigorítaná a kormány a Btk.-t

Gyulasi Georgina
2006.12.28. 00:00

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását javasolja januárban a kormány az Országgyűlésnek többek között a gyermekek szexuális kizsákmányolása elleni szigorúbb fellépés érdekében. Danks Emese kormányszóvivő elmondta: a tervezet értelmében a jövőben már nem szabálysértésnek, hanem három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménynek számítana, ha valaki ellenszolgáltatás fejében közösül vagy fajtalankodik 14 évesnél idősebb, de 18 évesnél fiatalabb személlyel. A házilag készített pornográf felvételek büntetési módján is változtatnának. Ha a képviselők megszavazzák az indítványt, akkor a bűncselekmény elkövetéséhez használt szállítóeszközöket, például a gépkocsikat is el lehet majd kobozni – áll Danks közleményében.
Emlékezetes, hogy a Fidesz már az év elején benyújtott az Országgyűlésnek egy Btk.-módosító javaslatot, amely szerint súlyosabbnak minősülne a tényállás, és ennek következtében növekedne a kiszabható büntetési tétel, ha az egyes kiemelkedő súlyú, személy elleni, erőszakos bűncselekmény – többek között emberölés, testi sértés, kényszerítés, erőszakos közösülés, szemérem elleni erőszak – sértettje 14. életévét be nem töltött vagy pedig 65. életévét betöltött személy. A kormánytöbbség akkor elvetette az indítványt.
A kormány döntött arról is, hogy január 1-jén megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal. Mindkét szervezet feladatát a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkársága veszi át. A kormányszóvivő ígérete szerint takarékosabb intézmények és hatékonyabban működő támogatási rendszer segíti januártól a határon túl élő magyarokat. Az év elejétől létrejön a Szülőföld Alap Iroda, és átalakulnak a határon túli magyar ügyekkel foglalkozó közalapítványok is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.