Minden eddiginél többen nevezték be termékeiket a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács pálinkaversenyére, a HunDesztre. A szakmai zsűri tizenkilenc főzde 163 pálinkáját értékelte, amelyek közül negyvenet aranyéremmel, harminckilencet ezüsttel, harminchármat pedig bronzéremmel díjazott. A legeredményesebb főzde a Treffpunkt Gar 2000 Kft. lett, amelynek tizenhárom pálinkáját díjazták arannyal, tízet ezüsttel és hatot bronzzal. A társaság három pálinkáját emellett championdíjjal is kitüntették.
Nagy András, a terméktanács igazgatója lapunknak elmondta: a pálinkafőzdék nagyrészt azért vesznek részt a versenyben, mert a piaci bevezetés előtt meg kívánják méretni terméküket, vagyis a minőségre törekednek. A szakember véleménye szerint egyre inkább eladható a pálinka, amit az is jelez, hogy a seregszemlén megjelent egy-két párlat is, vagyis a hazai piacon már nem volt elegendő jó minőségű gyümölcsalapanyag. Pálinkának csak a hazai gyümölcsből lefőzött párlatot nevezhetjük, amióta a jogszabály is védi ezt az elnevezést. A szeszipari szövetség adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 1,2 millió liter gyümölcspálinka kerül forgalomba. A pálinkák döntő részét Magyarországon adják el, az export minimális. Nagy András szerint az irány jó, de arról nem szabad elfeledkezni, hogy a bérfőzés hagyománya kiszorulóban van, az ilyenformán készített pálinka mennyisége az utóbbi két évben 33 százalékkal csökkent.

Párkányi fürdő: Eredményre jutott a szlovák közegészségügyi hivatal az agyevő amőba által fertőzött fiú ügye kapcsán