időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Tovább nőtt a hiány

Szabó Eszter
2006.12.07. 23:00

Elérte az 1701,1 milliárd forintot az államháztartásban november végéig felgyülemlett hiány – tette közzé tegnap a Pénzügyminisztérium. A kormány egész évre 1545 milliárd forintnyi deficitet tervezett. Mindemellett a költségvetési törvényben meghatározott számok az idei túlköltekezések miatt gyökeresen eltérnek a valós folyamatoktól.

Múlt hónapban további 191,5 milliárd forinttal duzzadt az államháztartás hiánya, így november végén a deficit – az önkormányzatok hiánya nélkül – 1701,1 milliárd forintra emelkedett. A Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb adatai szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 81,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pedig 112,8 milliárd forintos deficittel zárt novemberben. Az elkülönített állami pénzalapoknál 2,5 milliárd forintos többlet keletkezett.
A hiány további növekedését a pénzügyi tárca most is a hónapról hónapra megismétlődő PR-fogással tálalta: ezúttal a deficit a hivatalos prognózishoz képest majdnem 40 milliárd forinttal lett „kedvezőbb”. Januártól októberig a PM „tévedése”, azaz a hivatalosan várt és a tényleges adatok közötti eltérés elérte a 198,4 milliárd forintot, azaz a pénzügyi tárca idén minden hónapban átlagosan 13 százalékkal ítélte magasabbnak az államháztartási hiányt a valóságos mértéknél.
A parlament által elfogadott költségvetési törvényben meghatározott számok az idei túlköltekezések miatt gyökeresen eltérnek a valós folyamatoktól. A központi költségvetés ez évi hiányát 1531 milliárd forintra tervezte a kormány, az Országgyűlés jövő hétfői szavazására váró törvénymódosítás azonban már 1921 milliárd forintnyi deficitet határoz meg az idei évre. A társadalombiztosítás hiánya – a törvényben meghatározott 31,8 milliárd forinttal szemben – 158 milliárd forint lesz. A szeptembertől életbe lépett adó- és járulékemelések miatt az adóbevételek is megváltoztak: áfából most már 1830 milliárd forint, egyszerűsített vállalkozási adóból 154 milliárd, míg jövedéki adóból 735 milliárd forint bevételt határoz meg a törvénymódosítás. Az államadósság idei kamatkiadása a törvényben meghatározott 822 milliárd forint helyett várhatóan 970 milliárd lesz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.