Csúcson az OTP

2007. 01. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárás előtt dőlt el minden, az utolsó percek hajrájának eredményét élvezhették a befektetők tegnap a magyar tőkepiacon. A BUX előző értéke körül ingadozott napközben, nem nagyon tudott elszakadni a 24172 pontos szinttől, és zárásra is csak 24196,51 pontra tudott emelkedni. A nap végén megjelenő vevői nyomás hatására a BUX 24 pontos emelkedést csikart ki magából, ez azért volt meglepő, mert a hazai piacon 54 milliárd forint feletti forgalom alakult ki, de csak nagyon kevés papír ára tudott emelkedni. A vezető részvények közül az OTP árfolyamában történt megugrásra figyeltek fel legjobban a befektetők, a banki papírok esetében már több elemzés is megjelent, hogy meddig növekedhet a pénzintézet részvényének ára. Az OTP-papírok tegnap 8870 forintos történelmi csúcsukon zártak, forgalmuk meghaladta a 25,12 milliárd forintot. A banki papírokat nem követték a vezető részvények, a Mol kurzusa 0,7 százalékkal, a Magyar Telekom és a Richter 1-1 százalékkal lett olcsóbb. A napközbeni trenddel szemben haladt az Egis és a TVK is. A gyógyszergyártó részvényei 0,2, a TVK papírjai 4,2 százalékkal erősödtek. A felvásárlás előtt álló Inter-Európa Bank árfolyama az ajánlati ár ismertetésének hatására 18,5 százalékot zuhant, majd végül 3995 forinton zárt. A SanPaolo IMI Internazionale S.p.A. 4074 forintos nyilvános vételi ajánlatot tett az Inter-Európa Bank valamennyi névre szóló szavazati jogot megtestesítő törzsrészvényére. A vételi ajánlat nagyságát a Napi Gazdaság szerint a kisrészvényesek jóval többre, 5-6 ezer forintra becsülték arra alapozva, hogy a régióban az ilyen tranzakciók esetén a saját tőke három-négyszeresét kínálják fel a befektetőknek. A SanPaolo IMI ajánlatánál a saját tőkére vetítve a szorzószám csupán 1,5-1,6-szeres. A vételi ajánlat azután született meg, hogy az IEB részvényeinek 85,866 százalékát tulajdonló SanPaolo IMI Internazionale S.p.A. a január elsejével létrejövő Intesa SanPaolo vállalatcsoport része lett. A SanPaolo IMI mellett a Bank Intesa S.p.A.-ból jött létre az új bankcsoport.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben tovább erősödött, és délután már 251,80 forint környékén jegyezték, ami 0,20 forinttal volt alacsonyabb csütörtöki áránál. Elemzők elmondták, hogy lengyel hatásra erősödött a forint. A kereskedők szerint a devizapiac nem reagált a jegybank elnökének az Inflációs célkövetés című konferencián elhangzott véleményére. Járai Zsigmond egyebek mellett azt mondta, hogy az idén az első pár hónapban az infláció akár a 10 százalékot is elérheti. A kijelentésnek „volt némi pikáns íze” a monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülése előtt, ám a piac továbbra sem számít kamatemelésre – fogalmazott egy kereskedő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.