Egészségcentrum a Balaton partján

Egyedülálló vállalkozás felvirágoztatásán munkálkodik a gyenesdiási Visontai házaspár. Az évtizedek óta a vendéglátásban dolgozó Visontai Béla és felesége azon fáradoznak, hogy panziójukban megteremtsék a bioétkeztetés feltételeit. Tavasszal pedig bővülhet a vállalkozás profilja, a tervek szerint ekkorra alakul át a család eddig sem hagyományosan működő vendégháza biopanzióvá. Ez azonban még nem minden, hiszen a házaspár emellett már egy ideje bioélelmiszerek forgalmazásával foglalkozik, valamint előadásokat kíván szervezni, hogy megoszthassa tapasztalatait azokkal, akik az egészséges táplálkozás iránt érdeklődnek.

2007. 02. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyenesdiási Zöldház Egészség Centrum parkolójában fogadott minket Visontai Béla, a szolgáltatóegység tulajdonosa. A helyi vállalkozó lelkesen nyitott ajtót nekünk, és engedett bebocsátást a panzió előterében levő étterembe. A házigazda a többfunkciós helyiség egyik szabad asztalához ültetett le minket, ebben kap egyelőre helyet a közelmúltban nyílt bioélelmiszer-bolt és a főként bioélelmiszerekre épülő családias étkeztetés is. Visontai Béla sietve megjegyezte, náluk egyelőre minden folyamatosan változik, de néhány hónap múlva, mire a nyári balatoni főszezon elkezdődik, a helyükre kerülnek a dolgok. – A vállalkozásunk története a rendszerváltozásig nyúlik vissza, amikor is 1990-ben nyitottunk egy vegetáriánuséttermet a szomszéd városban, Keszthelyen. Ekkor még nagyon kevés írott anyagunk és információnk volt a reformétkeztetésről és a biokultúráról. Lépésről lépésre szereztünk egyre több és több tapasztalatot – emlékezett vissza a kezdetekre Visontai Béla, aki elárulta, akad olyan ma is használt gyakorlat, amit még Keszthelyen kísérleteztek ki. Mint mondja, hamar rájöttek, hogy a vendégeknek azzal tudnak többet nyújtani, ha nem egyfajta ételből adnak hatalmas adagot, hanem átengedik nekik a kóstolás, a válogatás örömét. – Az ember nyilvánvalóan nem tudhatja előre, hogy ízlik-e neki, amit kap. Éppen ezért kialakítottuk azt a rendszert, hogy mindenből szedhetett a vendég, és tömeg szerint fizetett érte – jegyezte meg. A kezdeti időszakban szójából készült ételekkel kísérleteztek, de ma már ezt az alapanyagot nem használják, mert megtudták, hogy génkezelt növények is bekerültek a rendszerbe.
A házaspár nem sokkal az étterem beindítása után azt tapasztalta, hogy a vendégeik, mivel egészségesebben táplálkoznak, erősebb immunrendszerük miatt könynyebben küzdötték le a betegségeket. A rendszeresen orvosi kontrollra járók azt jelezték vissza néhány hónap után, hogy a cukor- és a koleszterinszintjük javult. Mindez erőt adott nekik a folytatáshoz.
Nem sokkal az indulás után bevezették a közétkeztetést is, amely biztosította a vállalkozás fenntarthatóságát. Végül az éttermet, amely ma is működik, 2003-ban átadták a dolgozóknak. Új kihívásokat kerestek. – Lassan egy éve működtetjük a Zöldház Egészség Centrumot, és a tizenhat év alatt szerzett tapasztalatok alapján egy egészen komoly terv bontakozott ki előttünk. Úgy gondolkodtunk, hogy itt már nemcsak étkeztetéssel és szokásos panzióüzemeltetéssel foglalkozunk, hanem bioélelmiszer-gyártással és -forgalmazással szélesítjük vállalkozásunk tevékenységét – árulta el Visontai Béla, aki kitért arra is, hogy a felesége utánanézett régi szakácskönyveknek, étlapoknak, és áttekintette az új szakirodalmat is. Mindezek alapján arra törekednek, hogy a hagyományos ételeket egészséges alapanyagból, a megszokott, „paraszti” konyha ízeivel készítik. Úgy döntöttek, hogy olyan éttermet nyitnak, ahol egyedülálló módon a hús, illetve a távolabbi országok termékei helyett a hazai biogazdák által termelt zöldség- és gabonafélékre alapozzák az ételkínálatot. Húsételeket egyelőre nem készítenek, de ha egyszer majd ilyen irányba is nyitnak, akkor elsősorban a biomangalica- és a bioszürkemarha-hús jöhet szóba. – Legyen az pörkölt, fasírozott vagy szelet, nálunk egyelőre minden zöldségekből, gabonafélékből készül, de úgy, hogy az ételek hagyományos, magyaros ízvilágát teljes mértékben igyekszünk megőrizni. Felmértük, hogy a biotermékeken alapuló étkeztetés lényegesen nem drágább, mint a hagyományos, ellenben mi ebben látjuk a jövőt. Most már egy ideje azon vagyunk, hogy a hagyományos beszerzésű termékeket kifuttassuk, és utána mindent bioélelmiszerből készítünk el – vázolta a közeljövő terveit a Zöldház Egészség Centrum tulajdonosa, aki reméli, hamarosan megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy tevékenységükhöz a Biokontroll Hungária Kht. minősítését is megkaphassák.
Közben Visontai Béla felesége, a vállalkozás másik „alappillére” is bekapcsolódott a beszélgetésbe, s fellebbentette a fátylat konyhájuk néhány féltve őrzött titkáról. – A fő alapanyagunk a biotönkölybúza, amit helyben őrölünk. Ebből készítünk kenyeret, pékárut, kalácsot, pogácsát, ropogtatnivalót. Vannak azonban édes készítményeink és hagyományos cukrászipari termékeink is. Biobüfé-kínálatunkkal a múlt héten indultunk, ebben a vendég az idénynek megfelelő biosaláták kínálatából választhat. Ezenkívül van egy napi menü, amely levesből, főételből, salátából vagy süteményből áll. A napi menükínálatot egészítjük ki a legváltozatosabb gabonaételekkel. Nálunk a vendég meg is kóstolhatja a „csicseriborsó–bablencséből” készült ételeket – avatott be a konyhatitkokba Visontainé Rabecz Anna, akit azonban csakhamar elszólított a kötelesség, mert megérkezett a település római katolikus atyája, hogy elfogyassza ebédjét. Férje azonban nem hagyott magunkra, s tovább vázolta vállalkozásuk terveit. – Egyelőre csak az internet segítségével, de áttekintettem, hogyan működnek nyugaton, elsősorban Ausztriában a biopanziók, biohotelek, s azt tapasztaltam, hogy arrafelé a vendéglátóegységek elsősorban saját gazdaságon alapulnak, és saját termékeket dolgoznak fel. Bioélelmiszer-iparuk és -kereskedelmük is jóval fejlettebb a hazainál. Legalább tíz-tizenöt évvel előttünk járnak – hangsúlyozta. Úgy vélte, az a fajta színvonal állami támogatás és szabályozók változása nélkül nehezen elérhető. Szerinte az ő panziójuk az ételkínálaton kívül a fabútorok, újrahasznosított papír, bio-alapanyagú textíliák, ágyneműk és tisztítószerek használatával, a szelektív hulladékgyűjtéssel, majd az energiagazdálkodással (napenergia, földenergia) együtt, természetbarát módon működne. – Már most is törekszünk a szabályok betartására, ételeinket, italainkat és egyéb termékeinket tisztított vízzel készítjük. A szobáink nagy részében már most biotönkölypelyvával töltött párna van, hamarosan az ágybetét is abból lesz, vagy legalábbis választhat a vendég. A közeljövőben a szobákban is bioszappant és -tisztítószereket használunk – hangsúlyozta Visontai Béla.
A házaspár azt is elárulta, hogy tavaszra a centrum szolgáltatásai a helyükre kerülnek. Most még egy helyiségben található a biobolt, és itt folyik az étkeztetés is. A boltot a forgalom növekedésével együtt át kívánják költöztetni az épület másik részébe, hogy itt a bioétkeztetésnek minél nagyobb teret nyerjenek. – Könnyebb lenne, ha pályázni tudnánk a fejlesztésekre, de mind ez idáig az étkeztetésre alapuló egészségmegőrzésre, életmódváltásra nem írtak ki pályázatokat, annak ellenére, hogy tudomásom szerint a csatlakozó államoknál az Európai Unió ezt kiemelten támogatja – panaszkodott a vállalkozás tulajdonosa, és leszögezte, a nyári főszezonig ettől függetlenül mindennek el kell készülnie, hogy a vendégek a lehető legjobb szolgáltatást kapják. A hangsúlyt azonban remélhetőleg a hazai vendégek szezonon kívüli képzése jelenti – emelte ki Visontai Béla.
Mielőtt a házaspár a gyakorlatban is bemutatta volna a centrum szolgáltatásait, egy dolgot fontosnak tartottak megjegyezni. Elmondták, hogy próbálnak minél több hasonló gondolkodású emberrel, intézménnyel kapcsolatot kiépíteni. Az első lépéseket a helyi óvoda dolgozóival már meg is tették. A panzióban olyan tanfolyamokat, életmódtáborokat fognak ajánlani vendégeiknek, amelyek során a látogatók megtanulhatják, hogy az olcsóbb, táplálóbb alapanyagokat miképpen lehet használni, hogyan lehet visszatérni a helyes étkezésre, életmódra. Mint mondják, a krónikus betegségek hatvan százaléka vezethető vissza a helytelen táplálkozási szokásokra. Az emésztési problémák a rosthiányos élelmezés miatt már az egészen kis gyermekeknél is jelentkeznek. A jövőben felvilágosító, tájékoztató programokat is kívánnak indítani a környékbeliek részére, hogy rászoktassák az embereket, a háziasszonyokat arra, hogyan lehet az egészséges ételeket bevezetni a családi étkeztetésbe. – Zajlik az egészségügy átalakítása, de arról nem szól a dolog, hogy az egészet a megelőzéssel, többek között az egészséges étkezéssel kellene kezdeni. Ehhez nagyon fontos lenne minden szinten a szemléletváltás és a meglévő szabályozók változtatása. Hozzánk bárki fordulhat egy jó tanácsért, az ajtónk minden érdeklődő előtt nyitva áll – jegyezte meg a házaspár, majd a gyakorlatban is bemutatták dédelgetett vállalkozásuk különböző szolgáltatásait.
A bioélelmiszerek hazai fogyasztásáról készült
felmérésről írás a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.