A gyenesdiási Zöldház Egészség Centrum parkolójában fogadott minket Visontai Béla, a szolgáltatóegység tulajdonosa. A helyi vállalkozó lelkesen nyitott ajtót nekünk, és engedett bebocsátást a panzió előterében levő étterembe. A házigazda a többfunkciós helyiség egyik szabad asztalához ültetett le minket, ebben kap egyelőre helyet a közelmúltban nyílt bioélelmiszer-bolt és a főként bioélelmiszerekre épülő családias étkeztetés is. Visontai Béla sietve megjegyezte, náluk egyelőre minden folyamatosan változik, de néhány hónap múlva, mire a nyári balatoni főszezon elkezdődik, a helyükre kerülnek a dolgok. – A vállalkozásunk története a rendszerváltozásig nyúlik vissza, amikor is 1990-ben nyitottunk egy vegetáriánuséttermet a szomszéd városban, Keszthelyen. Ekkor még nagyon kevés írott anyagunk és információnk volt a reformétkeztetésről és a biokultúráról. Lépésről lépésre szereztünk egyre több és több tapasztalatot – emlékezett vissza a kezdetekre Visontai Béla, aki elárulta, akad olyan ma is használt gyakorlat, amit még Keszthelyen kísérleteztek ki. Mint mondja, hamar rájöttek, hogy a vendégeknek azzal tudnak többet nyújtani, ha nem egyfajta ételből adnak hatalmas adagot, hanem átengedik nekik a kóstolás, a válogatás örömét. – Az ember nyilvánvalóan nem tudhatja előre, hogy ízlik-e neki, amit kap. Éppen ezért kialakítottuk azt a rendszert, hogy mindenből szedhetett a vendég, és tömeg szerint fizetett érte – jegyezte meg. A kezdeti időszakban szójából készült ételekkel kísérleteztek, de ma már ezt az alapanyagot nem használják, mert megtudták, hogy génkezelt növények is bekerültek a rendszerbe.
A házaspár nem sokkal az étterem beindítása után azt tapasztalta, hogy a vendégeik, mivel egészségesebben táplálkoznak, erősebb immunrendszerük miatt könynyebben küzdötték le a betegségeket. A rendszeresen orvosi kontrollra járók azt jelezték vissza néhány hónap után, hogy a cukor- és a koleszterinszintjük javult. Mindez erőt adott nekik a folytatáshoz.
Nem sokkal az indulás után bevezették a közétkeztetést is, amely biztosította a vállalkozás fenntarthatóságát. Végül az éttermet, amely ma is működik, 2003-ban átadták a dolgozóknak. Új kihívásokat kerestek. – Lassan egy éve működtetjük a Zöldház Egészség Centrumot, és a tizenhat év alatt szerzett tapasztalatok alapján egy egészen komoly terv bontakozott ki előttünk. Úgy gondolkodtunk, hogy itt már nemcsak étkeztetéssel és szokásos panzióüzemeltetéssel foglalkozunk, hanem bioélelmiszer-gyártással és -forgalmazással szélesítjük vállalkozásunk tevékenységét – árulta el Visontai Béla, aki kitért arra is, hogy a felesége utánanézett régi szakácskönyveknek, étlapoknak, és áttekintette az új szakirodalmat is. Mindezek alapján arra törekednek, hogy a hagyományos ételeket egészséges alapanyagból, a megszokott, „paraszti” konyha ízeivel készítik. Úgy döntöttek, hogy olyan éttermet nyitnak, ahol egyedülálló módon a hús, illetve a távolabbi országok termékei helyett a hazai biogazdák által termelt zöldség- és gabonafélékre alapozzák az ételkínálatot. Húsételeket egyelőre nem készítenek, de ha egyszer majd ilyen irányba is nyitnak, akkor elsősorban a biomangalica- és a bioszürkemarha-hús jöhet szóba. – Legyen az pörkölt, fasírozott vagy szelet, nálunk egyelőre minden zöldségekből, gabonafélékből készül, de úgy, hogy az ételek hagyományos, magyaros ízvilágát teljes mértékben igyekszünk megőrizni. Felmértük, hogy a biotermékeken alapuló étkeztetés lényegesen nem drágább, mint a hagyományos, ellenben mi ebben látjuk a jövőt. Most már egy ideje azon vagyunk, hogy a hagyományos beszerzésű termékeket kifuttassuk, és utána mindent bioélelmiszerből készítünk el – vázolta a közeljövő terveit a Zöldház Egészség Centrum tulajdonosa, aki reméli, hamarosan megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy tevékenységükhöz a Biokontroll Hungária Kht. minősítését is megkaphassák.
Közben Visontai Béla felesége, a vállalkozás másik „alappillére” is bekapcsolódott a beszélgetésbe, s fellebbentette a fátylat konyhájuk néhány féltve őrzött titkáról. – A fő alapanyagunk a biotönkölybúza, amit helyben őrölünk. Ebből készítünk kenyeret, pékárut, kalácsot, pogácsát, ropogtatnivalót. Vannak azonban édes készítményeink és hagyományos cukrászipari termékeink is. Biobüfé-kínálatunkkal a múlt héten indultunk, ebben a vendég az idénynek megfelelő biosaláták kínálatából választhat. Ezenkívül van egy napi menü, amely levesből, főételből, salátából vagy süteményből áll. A napi menükínálatot egészítjük ki a legváltozatosabb gabonaételekkel. Nálunk a vendég meg is kóstolhatja a „csicseriborsó–bablencséből” készült ételeket – avatott be a konyhatitkokba Visontainé Rabecz Anna, akit azonban csakhamar elszólított a kötelesség, mert megérkezett a település római katolikus atyája, hogy elfogyassza ebédjét. Férje azonban nem hagyott magunkra, s tovább vázolta vállalkozásuk terveit. – Egyelőre csak az internet segítségével, de áttekintettem, hogyan működnek nyugaton, elsősorban Ausztriában a biopanziók, biohotelek, s azt tapasztaltam, hogy arrafelé a vendéglátóegységek elsősorban saját gazdaságon alapulnak, és saját termékeket dolgoznak fel. Bioélelmiszer-iparuk és -kereskedelmük is jóval fejlettebb a hazainál. Legalább tíz-tizenöt évvel előttünk járnak – hangsúlyozta. Úgy vélte, az a fajta színvonal állami támogatás és szabályozók változása nélkül nehezen elérhető. Szerinte az ő panziójuk az ételkínálaton kívül a fabútorok, újrahasznosított papír, bio-alapanyagú textíliák, ágyneműk és tisztítószerek használatával, a szelektív hulladékgyűjtéssel, majd az energiagazdálkodással (napenergia, földenergia) együtt, természetbarát módon működne. – Már most is törekszünk a szabályok betartására, ételeinket, italainkat és egyéb termékeinket tisztított vízzel készítjük. A szobáink nagy részében már most biotönkölypelyvával töltött párna van, hamarosan az ágybetét is abból lesz, vagy legalábbis választhat a vendég. A közeljövőben a szobákban is bioszappant és -tisztítószereket használunk – hangsúlyozta Visontai Béla.
A házaspár azt is elárulta, hogy tavaszra a centrum szolgáltatásai a helyükre kerülnek. Most még egy helyiségben található a biobolt, és itt folyik az étkeztetés is. A boltot a forgalom növekedésével együtt át kívánják költöztetni az épület másik részébe, hogy itt a bioétkeztetésnek minél nagyobb teret nyerjenek. – Könnyebb lenne, ha pályázni tudnánk a fejlesztésekre, de mind ez idáig az étkeztetésre alapuló egészségmegőrzésre, életmódváltásra nem írtak ki pályázatokat, annak ellenére, hogy tudomásom szerint a csatlakozó államoknál az Európai Unió ezt kiemelten támogatja – panaszkodott a vállalkozás tulajdonosa, és leszögezte, a nyári főszezonig ettől függetlenül mindennek el kell készülnie, hogy a vendégek a lehető legjobb szolgáltatást kapják. A hangsúlyt azonban remélhetőleg a hazai vendégek szezonon kívüli képzése jelenti – emelte ki Visontai Béla.
Mielőtt a házaspár a gyakorlatban is bemutatta volna a centrum szolgáltatásait, egy dolgot fontosnak tartottak megjegyezni. Elmondták, hogy próbálnak minél több hasonló gondolkodású emberrel, intézménnyel kapcsolatot kiépíteni. Az első lépéseket a helyi óvoda dolgozóival már meg is tették. A panzióban olyan tanfolyamokat, életmódtáborokat fognak ajánlani vendégeiknek, amelyek során a látogatók megtanulhatják, hogy az olcsóbb, táplálóbb alapanyagokat miképpen lehet használni, hogyan lehet visszatérni a helyes étkezésre, életmódra. Mint mondják, a krónikus betegségek hatvan százaléka vezethető vissza a helytelen táplálkozási szokásokra. Az emésztési problémák a rosthiányos élelmezés miatt már az egészen kis gyermekeknél is jelentkeznek. A jövőben felvilágosító, tájékoztató programokat is kívánnak indítani a környékbeliek részére, hogy rászoktassák az embereket, a háziasszonyokat arra, hogyan lehet az egészséges ételeket bevezetni a családi étkeztetésbe. – Zajlik az egészségügy átalakítása, de arról nem szól a dolog, hogy az egészet a megelőzéssel, többek között az egészséges étkezéssel kellene kezdeni. Ehhez nagyon fontos lenne minden szinten a szemléletváltás és a meglévő szabályozók változtatása. Hozzánk bárki fordulhat egy jó tanácsért, az ajtónk minden érdeklődő előtt nyitva áll – jegyezte meg a házaspár, majd a gyakorlatban is bemutatták dédelgetett vállalkozásuk különböző szolgáltatásait.
A bioélelmiszerek hazai fogyasztásáról készült
felmérésről írás a 13. oldalon

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség