Erősödött a forint

Elemzők által nem várt emelkedést produkált tegnap a pesti tőkepiac. A szakértők azért gondolták, hogy a növekedés kisebb mértékű lesz, mert a Federal Reserve ülése előtt inkább a kivárást preferálják a befektetők. A BUX 223,40 ponttal erősödött, s újból 24 ezer pont felett pihent meg. A bankközi devizapiacon a forint a napközbeni 257-es értékéről a 255-ös szintre szánkázott vissza.

2007. 02. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett a BUX, erősödött a forint az euróval szemben – ez volt a hónap utolsó kereskedési napjának mérlege. A hazai indikátor az elemzői meglátások ellenére látványos javulást produkált: egy kisebb beeséstől eltekintve tartós növekedéssel jutott el zárószintjére. Reggel még csak 50 pontnyi plusz volt benne, ám a felpörgő vételi hangulat délig 24 ezer pontra repítette. A délután minimális emelkedéssel telt, ám arra jó volt, hogy
ne tudjon visszaesni. Záráskor
24 059,38 ponton rekedt meg, vagyis 223,40 pontot emelkedett.
A nemzetközi események ezúttal nem sok szolgálatot tettek a magyar piacnak, az FTSE és a DAX egymással szemben haladt, sőt a későn nyitó Nasdaq és a Dow Jones sem tudott megállapodni a megfelelő irányban. Tokióban a Nikkei 225 index fél százalékot meghaladó gyengülést produkált, esését a Sony és a TDK eredményi okozták.
Pesten 24 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek, a vezető részvények a Magyar Telekom és a Mol kivételével drágultak. Az olajipari papírok ára változatlan maradt, míg a távközlésiek 0,5 százalékos veszteséget halmoztak fel.
A nap nyertese a Richter lett, az amerikai termékbevezetés hírére a gyógyszergyártó kurzusa előbb 2, majd a nap végig további 2,1 százalékkal drágult, így 4,1 százalékkal erősödött. Az OTP részvényei tartották magukat a megszokott trendhez, azaz mérsékelt, de határozott növekedést értek el, s a többi részvényhez képest forgalmuk is kimagasló volt. A banki részvények 9 milliárd feletti forgalom mellett 0,5 százalékkal erősödtek.
A kisforgalmú részvények közül a TVK és a Rába drágulása számottevő volt, a vegyipari cég részvényei 4,4, a gépgyártóé 4,2 százalékkal értékelődtek fel. A Rába azzal, hogy átlépte az ezerforintos részvényenkénti árfolyamértéket, olyan lökést kapott, amellyel sorozatos küszöböket tud felülmúlni. Több elemző rámutatott, hogy a győri cég előtt szép felívelési pálya áll, korábban szakértők 1500 forintos célárat határoztak meg a gépgyártónak.
A bankközi devizapiacon megfordult a trend, egy hét leforgása alatt az euró 4-5 forintot erősödött, de a tegnapi kereskedés során az uniós deviza árfolyama visszacsúszott a múlt hét pénteki szintjére. Napközben a forint 257,7-es szintig gyengült, de a kereskedés végére a 255-ös szintre erősödött vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.