Ismét gyengült a forint

Nem fordult meg a gyengülő trend a magyar piacon. Így a BUX a hét első napján 121,71 ponttal csökkenve zárt. Az okozta a pesti börze esését, hogy a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mai ülésére összpontosítottak. A bankközi devizapiacon a forint a 257-es szint közelébe gyengült – a magyar fizetőeszköz kurzusa tavaly novemberi értéke közelében járt.

2007. 01. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalanság és kedvtelenség ülte meg a pesti parkettet. A befektetők nem foglalkoztak azzal, hogy a vezető európai börzéken erősödtek az indikátorok. Pesten inkább a kivárásra rendezkedtek be a piaci szereplők. Ez látszódott a forgalmi mutató igen alacsony volumenén. A 17,1 milliárd forintos forgalomból az OTP részvényeire 9 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. A BUX árfolyama napközben megközelítette a 24 ezer pontos határt is, de a délután érkező hatások napi mélypontja közelébe rántották vissza az index értékét. A magyar indikátor 23 681,37 ponton zárt, ami 121,71 pontos csökkenésnek felelt meg.
A vezető részvények közül egyedül az OTP drágult, a Magyar Telekom 1,7, a Richter 1,1 százalékkal esett vissza. A kisebbik gyógyszergyártó ára 0,8 százalékot gyengült. Az orosz DLO közgyógyprogramról és annak magyar vonatkozású részleteiről egyre több cikk jelenik meg az orosz sajtóban. A Richter részesedési hányada 4 százalékról 2,2 százalékra, az Egisé 1 százalékról 0,5-re zsugorodott az orosz veteránokat és más kedvezményezetteket ingyen gyógyszerekhez juttató „közgyógylistás” programban (DLO), miután abból kirostálták a legdrágább orvosságokat – közölte a Pharmexpert. A DLO-listát tavaly november elsején ritkították meg, még mielőtt kipattant az a kenőpénzbotrány, amely vizsgálati fogházba juttatta az oroszországi kötelező egészségbiztosítási alap teljes vezérkarát.
Pesten a tőzsdei zárás után az elemzők elmondták, hogy a tengerentúli jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntésére összpontosítottak a befektetők, ezért nem tudott kialakulni határozott irányvonal. Ez a hatás nyomta rá a forintra is a bélyegét. A magyar fizetőeszköz tegnap napközben 257-es szint fölé gyengült az euróval szemben, és a BÉT zárásakor is 257,26 forint közelében állt az uniós deviza ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.