Lengyel hatás alatt

Egy kisebb szerdai korrekciót követve tegnap újból emelkedett a magyar tőkepiaci mutató, így a BUX 116,71 pontos emelkedéssel tudott zárni. A magyar piacra kedvező hatással bírt a lengyel tőzsdén uralkodó optimizmus, amit valójában a Fitch Ratings felminősítése okozott. A magyar részvények közül a Mol és a Magyar Telekom ára jobban, az OTP kismértékben erősödött. A Richter kurzusa szemben haladt a trenddel, s gyengüléssel zárt.

2007. 01. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb emelkedést is kicsikarhatott volna magából a magyar tőzsde indexe, ha a befektetők nem döntenek úgy, hogy a nap vége felé elkezdik eladni részvényeiket. A napközbeni közel 380 pontos pluszt visszaadta a BUX a piacnak, zárásra csak 116,71 pontnyi maradt a hazai indikátorban, a többi elapadt a kereskedés során. A növekedést az segítette, hogy a befektetők a prágai és a varsói tőzsdén drágították az árakat. A lengyel tőkepiacon a WIG 20 a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Lengyelországra adott felminősítése következtében négy százalékot emelkedett. Kisebb mértékű, közel egyszázalékos javulást produkált a prágai index, s 0,1 százalékost a moszkvai RTS mutató.
A BUX záráskor 0,49 százalékkal előző értéke felett, 24172,51 ponton állt. A magasnak mondható 32 milliárd forintos forgalomból a már megszokott módon az OTP részesült a leginkább. A 0,4 százalékkal dráguló banki papírokra 13,47 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. Nagyobb növekedést jelzett a Mol és a Magyar Telekom, a távközlési és az olajipari papírok 1,3-1,3 százalékos emelkedéssel léptek a partvonalon túlra. Veszteséggel zárt a Richter és az Egis is, sőt a TVK-ban is az eladói oldal dominált, a vegyipari részvényeket vélhetően a nyereségrealizálás gyengítette.
A nap meglepetése a már évek óta várt Inter-Európa Bank-felvásárlás volt. A közzétett ajánlat viszont megdöbbentette a piaci szereplőket, hiszen még az elemzők által várt legrosszabb, közel ötezer forintos részvényenkénti vételi árat sem éri el a Intesa SanPaolo által kínált érték. A 4074 forintos felvásárlási ajánlat amúgy a szükséges törvényi minimum. A július 15-től július 31-ig tartó ajánlatot a PSZÁF még nem hagyta jóvá.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama az euróval szemben délután fél ötkor erősebben állt, mint szerdán. Egy euróért 252 forintot adtak a piacon, ez közel 1,50 forinttal volt kevesebb, mint korábban. A bankközi devizapiacon az euróval 252,05–253,00 forint között kereskedtek. A várakozásokkal ellentétben a japán jegybank hajnalban nem emelt kamatot, ennek hatására megnőtt a feltörekvő valuták kereslete, s a lengyel, a szlovák, a cseh, a török és a dél-afrikai valuta is erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.