Megugrott a Rába

Bekövetkezett az a fordulat a magyar piacon, amire az elemzők már lassan egy hete vártak. Sokat segített ebben a nemzetközi hangulat. A BUX 2,11 százalékkal értékelődött fel a vezető részvényeknek köszönhetően. A trendforduló jót tett a kis forgalmú papíroknak. A spekulánsok által kedvelt Synergon, Rába és Danubius látványos növekedést ért el. A forint is korrigált, azaz az utóbbi napok gyengülései után erősödést jelzett az euróval szemben.

2007. 01. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező hangulat uralkodott tegnap a Deák Ferenc utcai parketten, a napok óta beharangozott korrekció hatásait élvezhették a részvények és a részvényesek egyaránt. A BUX 67 ponttal emelkedve nyitott, majd némi hezitálás után 23 600 pontra ugrott, ami 390 pontos emelkedésnek felelt meg. A megszokottnál hosszabb délutáni pihenő után a befektetők megbízásaikkal magasra rántották a BUX árfolyamát. A tőzsde forgalma meghaladta az 50 milliárd forintos szintet is. A nap végén 23 704 ponton állt a magyar tőkepiaci mutató, ami 490,36 pontos növekedésnek felelt meg.
A magyar piac növekedésére hatással voltak a nemzetközi parketteken kialakult emelkedések is, nem csak a korrekció segítette a BUX-ot. A befektetői kedvet javították az egy-két százalék között javuló FTSE- és DAX-mutatók, valamint az emelkedéssel nyitó amerikai piacok. A BÉT zárása után a New York-i technológiai mutató, a Nasdaq Composite 1,1 százalékos javulást jelzett. A BUX felfutásában a legnagyobb rész a Molnak köszönhető, az olajipari cég részvényei kereken négy százalékkal drágultak. Háromszázalékos növekedést produkált az OTP. A Magyar Telekom vesztes pozícióban hagyta el a parkettet, sőt a Richter sem kapott babérkoszorút a 0,1 százalékos javulásért. Komolyabb növekedést mutatott fel viszont a Rába. A győri társaság árfolyama 5,3 százalékkal erősödött, a javuló trendet használta fel a Synergon is a korrekcióhoz. Az informatikai cég árfolyama 3,2 százalékkal nőtt. Kiugróan magas növekedést ért el a Fotex, a TVK és az Inter-Európa Bank is. Elemzők szerint meglepő volt a BUX-ban tapasztalt erőteljes fordulat. Jól látszott a piacon, hogy a befektetők csak kevés idei hagyták el pozíciójukat, és egy gyors nyereség után újabb vételekbe bocsátkoztak.
Erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Az eurót fél négy körül 254,25–254,35 forinton jegyezték a szerdai 257,10–257,20 forint után. Üzletkötők elmondták, hogy a forint mozgását teljes egészében külpiaci hatások határozták meg. Az eurót 254,20–256,00 forintos sávban jegyezték, déltájban volt a leggyengébb a forint, reggel és késő délután erősödött a magyar valuta. Nagyrészt 254,80–255,50 forint között kereskedtek az euróval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.