Négyből három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásán a jövőben sem kíván változtatni – olvasható a GfK Hungária Piackutató Intézet tegnap közzétett tanulmányában. A lakosság bioélelmiszerekkel kapcsolatos attitűdjét felmérő legutóbbi kutatás szerint a vásárlók a biológiailag ellenőrzött minőséget főként zöldség és gyümölcs, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem előtt. A megkérdezés során kiderült, hogy a válaszadók több mint háromnegyede – 76,5 százaléka – egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, további 13,4 százalékuk pedig csak nagyon ritkán tesz bevásárlókosarába ilyen terméket. A ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább heti gyakorisággal vásárlók aránya mindössze 3,1 százalékra tehető.
A biogazdálkodás fő jellemzője, hogy a termelés során nem használnak műtrágyát, kemikáliákat s más növekedésszabályozó szereket sem. A biogazdálkodást a világon mintegy 26 millió hektáron művelik, részesedése a mezőgazdasági területekből évről évre nő. Jelenleg Magyarországon 133 ezer hektáron, a mezőgazdasági terület 2,3 százalékán folyik biotermelés. Noha ezzel jelentősen elmaradunk például a szomszédos Ausztriától, ahol a területek 12-13 százalékán folytatnak biotermelést, a fejlődés nem elhanyagolható.
Az ökológiai gazdálkodással megművelt területek tíz év alatt több mint százhúszezer hektárral nőttek. A hazai biogazdálkodással művelt területek mintegy felén gyep, rét és legelő található, huszonegy százalékán gabonaféléket, tizenöt százalékán takarmánynövényeket, hat százalékán pedig olajos növényeket termesztenek. Gyümölcsöket csaknem kétezer, zöldségféléket pedig valamivel több mint ezer hektáron termelnek.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség