Röviden

2007. 01. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. évi 4,6 millió euró (1,15 milliárd forint) értékű gyártási jogot nyert el a Magyar Toyo Seat Kft.-től, melynek értelmében a cég a Magyar Suzuki Zrt. új járműtípusába beépülő hátsó ülésvázakat szállítja a következő négy évben. A Rába BÉT-honlapon megjelentetett közleménye szerint az új Suzuki- modell első és hátsó üléshabjainak és üléshuzatainak gyártási jogát tavaly augusztusban még közvetlenül a Magyar Suzuki Zrt.-től nyerte el a társaság. (P. B.)

*****
A szerb jegybank újabb egy százalékponttal, 13 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes repót. Az indoklás szerint az idei infláció a 4–8 százalékos inflációs sáv alsó részén lesz, még kevésbé megszorító pénzügyi politika mellett is. A bank december végén 1,5 százalékponttal, 14 százalékra csökkentette az alapkamatot. (MTI–Eco)

*****
A német Infineon Technologies AG, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, 120 millió eurós adózott eredményt jelentett a cég üzleti évének decemberrel zárult első negyedéről, az előző negyedévi 36 millió eurós veszteség és az egy évvel korábbi, 183 millió eurós veszteség után. Az elemzők most százmillió eurós eredményt vártak. (MTI–Eco)

*****
Tegnap estig jelentkezhettek azok, akik meg akarták venni az olasz Alitalia légitársaság állami tulajdonrészét. Ám a cég a vártnál is nagyobb veszteség minapi közlésével elkeserítette a részvényeladásban reménykedő olasz kormányt. Az Alitalia üzemi vesztesége tavaly körülbelül 380 millió euró volt, a korábban várt 221 milliós hiány helyett – közölték a társaságnál előzetes becslésként. (MTI–Eco)

*****
Kínának tavaly 91,7 milliárd dollárnyi külkereskedelmi többlete volt az Európai Unióval szemben. Kínai statisztikák szerint az ázsiai ország 2006-ban mintegy 182 milliárd dollárnyi értékben exportált az EU-ba, az előző évhez képest az exportérték 27 százalékkal nőtt. Az EU kínai exportja kevéssel meghaladva a 90 milliárd dollárt, csak 22,7 százalékkal bővült. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.