Árat emelnének az élelmiszergyártók
A húsfeldolgozók kivételével az alapvető élelmiszereket előállító ágazatok a közeljövőben az árak emelését tervezik – ez derült ki a Magyar Távirati Iroda körkérdéséből, amelyet a pékek, a baromfi-, a tej-, illetve a húsfeldolgozókat tömörítő szakmai szervezetekhez intézett. A sütőiparban 10–15, a baromfitermékek átadási áraiban, 5–15, a tejfeldolgozók 4–8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni. Nagy kérdés, sikerül-e nekik, az áruházláncok ugyanis minden áremelési kísérletnél erős ellenállást tanúsítanak. (MTI)
Osztrák kézben a Mahart tulajdonosa
Egy osztrák konzorcium vásárolja meg azt a DDSG dunai teherhajózási vállalatot, melynek a magyar Mahart is a leányvállalata. A nyertes ausztriai konzorcium tegnap megkezdte az exkluzív tárgyalást a DDSG-tulajdonos Gerhard Maier AG nevében az immár 80 millió euróra duzzadt adósság átütemezését lebonyolító Erste Bankkal. Eladási árként 20 millió euró került szóba. A DDSG Cargo és a Mahart 250 alkalmazottal 257 hajóból álló flottát üzemeltet. (MTI)
Kevesebb toxint a paprikába!
A fűszerpaprika-terméktanács azt javasolja, a fűszerpaprika engedélyezett „Ochratoxin A” tartalma ne haladja meg az európai uniós szabályozásban sem a Magyarországon is érvényben lévő kilogrammonkénti 10 mikrogrammot – közölte az Országos Fűszerpaprika-terméktanács pénteken állásfoglalását. A terméktanács annak kapcsán alakította ki álláspontját a biológiai eredetű szennyező anyag megengedhető legmagasabb értékéről, hogy az Európai Unióban dolgoznak a fűszerpaprika-forgalmazás szabályozásán. (MTI)

Apák napi kvíz: Ön mennyire ismeri az apaság világnapját?