Tovább gyengülő BUX

Folytatódott tegnap a BUX gyengülése. A hét utolsó napján a magyar tőkepiaci indikátor átlépte a 24 ezer pontos határt, zárásra 262,95 pontos veszteséget halmozott fel. A BUX esését a Richterből kivonuló befektetők okozták: a gyógyszergyártót azért nem kedvelték tegnap a piacon, mert a közelgő gyorsjelentés előtt profitot realizáltak. A nap fontos eseményei közé tartozott az is, hogy a Rába tovább tudott emelkedni. A bankközi devizapiacon visszaerősödött a forint: délután már a 255-ös szint közelében jegyezték.

2007. 01. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűlnek a viharfelhők a tőzsde Deák Ferenc utcai épülete felett. A BUX tegnap megmutatta, hogy a befektetők komolyan az eladói oldalra álltak. Nem beszélhetünk néhány napos profitrealizálásról, látványos gyengülés ment végbe a pesti parketten. A visszaesés oka a közelgő gyorsjelentési szezon, ezt támasztotta alá a Richter gyengülése is. Mint ismert, a gyógyszergyártó az elsők között teszi közzé adatait. A gyorsjelentési szezon beindulása és a beeső amerikai piacok nyomást gyakoroltak a befektetőkre. Még a vállalatok gazdálkodási adatainak megismerése előtt eladtak annak érdekében, hogy később – az elemzői várakozásokat megismerve – vásárlásokba vagy további értékesítésekbe fogjanak. Magyarán szólva a kivárás folyamatának áldozata a BUX. A tőkepiaci indikátor tegnap napközben 450 pontos veszteséget produkált, de zárásra nyitáskori szintjére emelkedett. A kereskedés elején a BUX 263 pontos csökkenést jelzett, záráskor viszont 262,95 pontos mínuszt mutatott.
A 24 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények teljes palettájának beesése jól jelezte, hogy a befektetők valóban nem hezitáltak, eladtak. A nap vesztese az Econet.hu lett 2,4 százalékos visszaeséssel. Az internetes céget a Richter követte kereken két százalékos zuhanással. A vezető részvények közül a Mol 1,2 százalékkal, az OTP kereken egy százalékkal gyengült. A Magyar Telekom 0,8 százalékkal lett olcsóbb. Drágulással zárt és tovább erősödött a csütörtökön 6 százalékkal emelkedő Rába. A győri társaság árfolyama tegnap 1,5 százalékot erősödött és elérte az 1230 forintos határvonalat.
Nem csak a magyar piacon jelentkezett gyengülés, a térség tőkepiacai és a vezető európai indexek is lefelé mozogtak. A tengerentúlon négy órával a zárás előtt fél százalék közeli csökkenést mutatott a Dow Jones és a Nasdaq árfolyama.
Tegnap kiderült, hogy mely cégek részesülnek állami tőzsdére jutást segítő támogatásban. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter aláírta a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására kiírt 2006. évi pályázat nyerteseiről szóló döntést. A nyertes három cég a Genex Zrt., az RFV Regionális fejlesztési, beruházó, termelő és szolgáltató Zrt., valamint az Orco Property Group SA lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.