Elfogyott a spiritusz

Magasra emelkedett tegnap a BUX árfolyama napközben, de a zárásra előző értéke köré csúszott vissza. A magyar index végül 24,10 pontos emelkedéssel zárt, a fordulat azért történt, mert a szerdán jelentős emelkedést elért részvényekből kivonták a nyereséget a befektetők.

2007. 02. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel indult a február hónap, a BUX látványos növekedést produkált, napközben 24500 pont közelébe ugrott fel. Délutánra elfogyott a lendülete, így végül előző értéke közelébe csúszott vissza. Záráskor 24083,48 ponton állt, ami csupán 0,10 százalékos javulásnak felelt meg.
Elemzők szerint a fordulatért azok a befektetők a felelősek, akik szerdán vezető részvényeket, azon beül is Richtert és OTP-t vásároltak, mivel tegnap e papíroktól a nyereség lefölözése érdekében megszabadultak. A Richter négy százalékot meghaladó megugrása felett nem lehet szemet hunyni, így a gyógyszergyártó részvényeket el-el adogatták a spekulánsok.
A Federal Reserve szerdai kamatdöntését követve Ben Ber-nanke, a Fed elnöke közölte, az amerikai gazdasággal minden rendben van, s ezután meredeken emelkedtek az indexek.
A BÉT-en a már említett Richter–OTP páros és a Magyar Telekom árfolyama gyengült, a banki papírok és a távközlésiek 0,4-0,4 százalékkal, a gyógyszergyáriak 0,2 százalékkal lettek olcsóbbak. Csak a Mol részvényeinek sikerült a visszaeső trend ellenére megkapaszkodniuk a pozitív térfélen, így áruk 0,9 százalékkal nőtt.
Az Egis ezúttal sem követte „nagy testvérét”: árfolyama emelkedett s 2,9 százalékos plusszal zárt. Erősödött az elmúlt napokban jelentős növekedést elérő Rába és Danubius ára is. A Graphisoft Park kurzusa 8,4 százalékkal értékelődött fel annak következtében, hogy a társaságtól nagyon kedvező eredményeket várnak az elemzők.
A Graphisoft SE részvényei minimális emelkedést produkáltak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta a társaság nyilvános felvásárlási ajánlatát. A Nemetschek AG nyilvánosságra hozta a Graphisoft SE részvényeire vonatkozó nyilvános vételi ajánlatának a PSZÁF által jóváhagyott dokumentációját. A Nemetschek ajánlatának elfogadására nyitva álló időszak 2007. február 4-től március 21-ig tart. A Nemetschek 2273 forintot kínál minden Graphisoft SE részvényért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.