Emelkedés zárásra

Helyrehozta hétfői megbicsaklását tegnap a BUX. Az index a hét első napján fél százalék feletti gyengülést produkált, s tegnap 0,77 százalékkal visszakorrigált. A pesti piacon jobbára a vezető részvényeket vásárolták. A forint a bankközi devizapiacon 253-as határvonal közelébe erősödött vissza az euróval szemben.

2007. 02. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap nem túl látványos fordulat történt a pesti tőzsde parkettjén, a BUX árfolyama ugyan a hétfői esést követve emelkedésbe fordult, de az alacsony forgalom magáért beszélt. A mérsékelten emelkedő nemzetközi tőzsdei irányzatot követte tegnap a BÉT, a tőzsdei indikátor délelőtt javában a negatív tartományban volt, majd délután emelkedésbe fogott. Napi csúcsa közelében, 23 901 ponton érte az indexet a zárás, ekkor a BUX 182,51 ponttal állt előző záró- szintje felett. A bankközi devizapiacon is fordult a kocka, a forint a régió valutáival együtt haladt és erősödött. Az euró árfolyama a BÉT zárását követve 253,80– 253,90 forinton stabilizálódott, szemben a hétfői 254,35–254,45-ös forinttal. Az uniós devizával 253,80–255,40 forint között kereskedtek napközben, a délután második felétől erősödött a lengyel zloty, a cseh korona, a dél-afrikai rand és a török líra is. A kereskedők alacsony forgalomról számoltak be. A forintpiacon a ma megjelenő januári inflációs adatot, a nemzetközi piacokon pedig az amerikai Fed elnökének az amerikai kongresszusban szerdán és csütörtökön elhangzó beszámolóját várják. Az amerikai zöldhasú gyengült az euróval szemben a nemzetközi piacon, ennek és a forint erősödésének együttes hatásaként Budapesten délután 194,85– 194,95 forinton forgott az amerikai valuta a hétfői 196,25–196,30 forinthoz képest.
A tőzsdén jobbára a vezető részvényekre jelentkezett nagy kereslet, a Mol, az OTP és a Richter iránt 16 milliárd forint feletti érdeklődés mutatkozott. A Mol árfolyama a hétfői befektetői depressziót okozó gyorsjelentést követve 2,8 százalékkal javult, a banki részvények 0,9 százalékkal, a gyógyszergyártó papírjai 0,3 százalékkal erősödtek. A kedvező adatokat jelentő Magyar Telekom kurzusa 2,2 százalékot esett és végül ezer forinton zárt. A kis forgalmú részvények közül az Econet.hu, a Garphisoft Park és a TVK részvényei látványos növekedést értek el.
A portfolio.hu elemzői a mai OTP-gyorsjelentést megelőzően tegnap azt nyilatkozták, hogy az utóbbi hat negyedév leggyengébb negyedéves eredménye valószínűsítő. A megkérdezett 15 elemző szerint a társaság profitja 40,8 milliárd forint lesz, amellyel pontosan meglesz az év elején prognosztizált 187 milliárd forintos éves terv. Az internetes gazdasági lap megítélése szerint igazi meglepetés lenne, ha az OTP nem teljesítené túl enyhén az elemzői várakozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.