Estek az árfolyamok

Gyengülési hullám tarolta le a pesti árfolyamokat. A veszteséget a Mol eredményei mellett a nemzetközi tőkepiac veszteségei okozták. A BUX 0,54 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A vesztesek táborát erősítette a Magyar Telekom és az Egis, míg a drágulók között volt az OTP és néhány kis forgalmú részvény. A bankközi devizapiacon az euró 254 forint fölé erősödött.

2007. 02. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyugodtak meg a hét végén a kedélyek. A befektetők már hétfőn elkezdték taglalni a várható éves gyorsjelentések eredményeit. Reggel a spekulánsoknak a Mol tavalyi friss adatai okoztak kellemetlen meglepetéseket. A befektetők pesszimista magatartása rányomta bélyegét a piacra. A BUX 170 pontos veszteséggel nyitott és napközben 350 pontos hiányt halmozott fel. Zárásra a csökkenésre játszó spekulánsok pozíciózárásai az indexet 23 719 pontra rántották fel, de még így is 0,54 százaléknyi mínusz maradt a BUX-ban.
Eladókat csalogattak a parkettre az amerikai indexek veszteségei is. A Nasdaq és a Dow Jones áresése következtében a vezető európai tőzsdéken is elindultak a gyengülések. Hiába jelentek meg kedvező hírek a londoni és a frankfurti piacokon, a befektetők csak nem akartak a vevői oldalra állni. A nap végén az FTSE 0,46 százalékkal, a DAX 0,7 százalékkal mérséklődött.
A BUX gyengülésével együtt a forint kurzusa is viszszavonulót fújt, az euró a korábbi napokban tapasztalt 252-es határvonalról 254 forint fölé erősödött. A holnap megjelenő inflációs adatok és az új jegybankelnök személye körüli köd óvatosságra intette a befektetőket. A pesti tőkepiac gyengüléséért nem kizárólag a Mol volt a felelős. A 2,7 százalékkal beeső olajipari céget a gyengülés során az Egis és a Magyar Telekom követte. A kisebbik gyógyszergyártó 1,3 százalékkal, a távközlési papírok 0,7 százalékkal váltak olcsóbbá. Az OTP viszont tartotta magát, és végül 0,8 százalékos emelkedéssel zárt. Meglepetésre a kis forgalmú részvények kisebb esést produkáltak, mint a nagy papírok. A Danubius kurzusa 2,5 százalékkal, a Pannon-Flaxé 3,6 százalékkal gyengült.
Ma publikálja eredményeit a Magyar Telekom. A telekommunikációs társaságtól kedvező eredményeket várnak az elemzők. A portfolio.hu internetes portál adatai szerint a távközlési cég teljesítménye minden szinten javul a bázisidőszakhoz képest. A Magyar Telekom negyedik negyedéves teljesítménye teljesen egybecseng a korábbi elemzői várakozásokkal is, csaknem forintra pontosan teljesülhet a korábbi EPS (egy részvényre jutó nyereség) konszenzus – 75 forint – értéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.