Kilőtt a Linamar

Közel negyedszázalékkal nőtt a BUX árfolyama tegnap, a magyar tőkepiaci indikátor 24 157,45 ponton zárt. A negyvenmilliárd forinthoz közelítő forgalmú kereskedés során a Mol drágult a legjobban, az olajipari részvények kurzusa a nyersolaj árának drasztikus emelkedése miatt 2,9 százalékos növekedést produkált. Elemzők már korábban rámutattak, hogy a gépgyártók sorából a Rába árának emelkedését követve a Linamar kurzusa ugorhat meg, s ez tegnap valósággá is vált.

2007. 02. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatos és izgalmas képet festett tegnap a pesti tőzsdei kereskedés, a BUX árfolyama nyitáskor 70 pontos növekedést mutatott, de a felfutás csak rövid ideig tartott. Előbb az index 24 234 pontra emelkedett, majd a kereskedés első két órájában 24 ezer pont közelébe zuhant vissza. A magyar tőkepiaci indikátort ezúttal a nyersolaj világpiaci árának drasztikus drágulása mozgatta: a Mol árfolyamában jelentkezett jelentős befolyásoló tényezőként. A BUX zárás előtt újból előző értéke közelébe esett vissza, s a legtöbb kereskedő azt jósolta, hogy beeséssel zár, végül 24 157,45 ponton, 0,20 százalékos emelkedéssel lépett a partvonalon túlra. A nyersolaj kurzusát a kiéleződő iráni konfliktus és az amerikai olajkészletek adatai emelik, elemzők szerint az olaj ára a közeli hetekben akár hordónként 25 dollár fölé is emelkedhet.
A tegnapi pesti kereskedés során a 2,9 százalékkal dráguló Mol mellett a Magyar Telekom és a Richter is pluszban zárt. Ám az OTP-re továbbra is eladói nyomás nehezedett, így részvényei 2,1 százalékkal estek. A nagyobbik gyógyszergyártó és a távközlési papírok 0,7 százalékkal drágultak.
Elemzők már a korábbi hónapokban rámutattak, hogy a kis forgalmú papírokban következhet idén be nagyobb növekedés, akkor példaként a Rábát, a Synergont, a Fotexet és a Graphisoft Parkot hozták fel. Tegnap a Linamar árfolyama indult el, a növekedés olyan látványosra sikerült, hogy a gépgyártó papírjai 3,3 százalékkal emelkedtek. A BorsodChem ára egy százalékkal drágult vélhetően annak köszönhetően, hogy a vegyipari cég korábbi leminősítését szerdán
visszavonta a Standard & Poor’s, miután „csaknem teljesen lezárult” a vállalat adósságból fedezett kivásárlása. A világ legnagyobb hitelminősítőjének szerdai londoni közleménye szerint a besorolás visszavonását a magyar cég kérte; a csoportnak egyébként sem volt külön besorolással ellátott adóssága.
A nemzetközi tőkepiacokon a nyersolaj árának drágulása kisebb ribilliót okozott, a tengerentúlon a Nasdaq és a Dow Jones értéke 0,3-0,4 százalékos esést produkált. Európában némileg jobb volt a helyzet, mint az Egyesült Államokban, a londoni és a frankfurti piacokon 0,1 százalék körüli javulásokat mutattak az indexek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.